Yanardağ Patlamalarından Muhteşem Görüntüler

Yanardağ patlamaları yıkım getirdiği kadar muhteşem oluşumlar da yaratıyor. İşte onlardan bazıları…

Yanardağ Patlamalarından Muhteşem Görüntüler

Yanardağ patlamaları yıkım getirdiği kadar muhteşem oluşumlar da yaratıyor. İşte onlardan bazıları…

Mavi sülfür alevleri

Endonezya’nın Doğu Java adasında 2600 metre yüksekliğe sahip Kawah İjen yanardağının tepesindeki kraterden 200 metre derinlikte bulunan sülfürik asit gölü, lav patlayıp dağın eteklerinden süzülürken havadaki oksijenle temas anında mavi alevler çıkarıyor.

Çamur volkaları

Yerin derinliklerindeki gazlar zayıf bir nokta bulup basınçlı bir şekilde dışarı sızarken çamur volkanları oluşturur. Dünyanın çamur volkanlarının üçte biri Azerbaycan’ın doğusundaki 1000 noktada görülür. Bu çamurlar soğuk olmasına rağmen gazın yer altında birikip hızla dışarı püskürmesi sırasında etrafındaki canlıları oksijensiz bırakarak ölümcül hale gelebilir.

Bazalt sütunlar

 Yanardağdan çıkan magma soğumaya başlayınca büzüşür ve çatlaklar oluşur. İlk soğuyan yüzeyden başlayan çatlaklar içe doğru yayılır ve tabakalar oluşturur. Lavlar yatay hareket ederken dik sütunlar meydana gelir.

Peri Bacaları

Milyonlarca yıl önce patlayan yanardağların külleri Göreme’de kalın bir tabaka halinde sertleşmiş gözenekli yapılar oluşturmuş. Zamanla rüzgarın ve yağmurun etkisiyle erozyona uğrayan bu bölgede geriye peri bacaları kalmıştır.

Lav tünelleri

Yanardağ patlaması sırasında soğuyan lavın içinde tüneller oluşabilir. Lav akarken soğuyup katılaşınca her katmanın üst tabakası çatı halini alabilir. Böylece bu tünellerin içinden sıcak lav daha uzun mesafe akmaya devam eder. Bu tüneller olmasaydı soğuyan lav hemen yanardağın krateri etrafında birikirdi.

Kaplıcalar

 

Etiyopya’nın kuzey doğusundaki Dallol yanardağı ve çevresindeki kaynarcalardaki rengarenk tuz birikintileri başka bir gezegene aitmiş gibi bir görüntü yaratır. Burada bir kilometre kalınlığında bir tuz tabakası oluşmuştur. Yeraltı sularında erimiş halde bulunan tuzlar, sıcak ortamda suyun hemen buharlaşmasıyla kristalize olur. Çeşitli iyonlar sülfür ve potasyum tuzları üzerinde farklı renkler yaratır.

Lav kubbeleri

Yanardağ içinde lavın püskürmesini sağlayacak güçte basınç birikmemişse lavlar bir baca ağzı etrafında birikip kubbe görüntüsü oluşturur. Bu lav akamayacak kadar koyu ve yapışkandır.

Lav gölleri

Yanardağ kraterindeki baca ağzı patladığında kraterin bir kısmı lavla dolarak göl halini alır. Lav gölleri tümüyle sıvı, yarı katı ve katı bir hal alabilir. Uzun süre sıvı kalan lav göllerinin sayısı 5-6 kadardır.

Ateş nehirleri

 

Yanardağ patladığında bacalarından akan lavların tahribat gücü fazladır ama ağır ağır aktığı için kaçması kolaydır. Yanardağ etrafındaki yerleşim bölgelerinde yaşayan insanlar lav akışını görerek güvenli bölgelere kaçabilir. Ancak dik yamaçlarda lav akışının hızı saatte 10 kilometreye kadar ulaşabilir. Başka etkenlerde birleştiğinde bu hız 30 km’yi bulabilir.

Kalderalar

Bunlar büyük yanardağ kraterleridir ve patlamalar veya yüzeydeki kayanın magma havuzuna çökmesi sonucu oluşurlar. 7700 yıl önce Oregon’daki Mazama yanardağı patlamış ve dağın içindeki erimiş ve yarı erimiş kayaları atmosfere püskürtmüştür. Dağın içi boşalınca tepe kısmı çökerek 10 km çapında dev bir krater oluşturmuştur. Yüzyıllar boyu yağan yağmur ve kar kalderayı doldurarak dünyanın en ünlü krater göllerinden birini oluşturmuştur. 589 metre derinliğindeki bu göl ABD’nin en derin dünyanın ise yedinci en derin gölüdür.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2019, 21:57

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER