İlk kez 2013 yılında Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’nde İzmir’de Sema Gür tarafından sosyal medya üzerinden başlatılan etkinlik, her sene Türkiye’den diğer şehirlerin katılımıyla büyüyerek diğer ülkelerdeki şehirlerin katılımı ile devam etti. Birçok kadın bu anlamlı etkinlikte, bisikletini çiçek, kurdelelerle süsleyerek, giydikleri güzel elbiselerle bisikletin hayatımızdaki önemine dikkat çekmeye ve çevre için bisiklet kullanımının arttırılmasına yönelik farkındalık oluşturmak için pedal çevirdi.
Bu sene tüm dünyayı saran koronavirüs salgınından dolayı toplu halde düzenlenemeyecek olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, eksik kalmaması ve yine farkındalık oluşturulması için revize edilerek, bireysel ya da arkadaş grubu ile 20 Eylül’de bisiklet sürmeye davet edildi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu platformu tarafından açıklanan etkinlik açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı: “20 Eylül Pazar günü süsleniyoruz ve bisikletimizi de süslüyoruz. Bisiklete az binen bir kaç arkadaşımızı da ikna edip onlar için hazırladığımız mahallemizdeki kısa rotada veya sevdiğin bir rotada bisiklet sürüyoruz, yolda şarkı söylüyor ve şaşkın bakanlara gülümsüyoruz. Tur sonunda keyif çayımızı içerken birbirimizin fotoğraflarını çekip ‘Şehrimde otomobilsiz pazar olsa ne güzel olurdu’ deyip, ortak etkinlik sayfamızda ve kendi sosyal medya hesaplarımızda alttaki etiketleri de ekleyerek paylaşıyoruz. Ortak etkinlik sayfamızda fotoğraflarımızı paylaşmamız, sesimizi ve fotoğraflarımızı tüm Türkiye’ye ve dünyaya yaymanın harika bir yolu olacak. Bisiklet turundan sonra ise taleplerimizin duyulmasını ve daha fazla kişiye ulaşmasını istiyorsanız bu metni paylaşabilirsiniz: Ben bugün onlarca ülkede binlerce kadınla aynı anda #süslükadınlarbisikletturu yaptım ve onlar gibi ben de ‘Güvenli Bisikletli Ulaşım Altyapısı’ istiyor, sokaklarda, toplumda görünür olmak ve karar süreçlerine dahil olmak istiyorum. Haftada bir gün sokaklarda güvenle hareket edebilmek için ise ‘Otomobilsiz Pazar’ ilan edilmesini istiyorum.”
“YİNE SÜSLENECEĞİZ, BİSİKLETİMİZİ SÜSLEYECEĞİZ”
Çanakkale’de ise üç senedir devam etkinliğin temsilcisi Ece Evcin Altınkeser, Çanakkale’deki kadınları etkinliğe davet ederek, herkesin yine önceki senelerdeki gibi süslenip, bireysel veya arkadaş grubu ile birlikte sokaklarda sosyal mesafeli bisiklet sürüşüne davet etti. Altınkeser, “Yine tüm Türkiye’de eşzamanlı olarak gerçekleştirmek istiyoruz. Çanakkale’nin dört bir tarafından herkesi bu etkinliğe davet ediyorum. Bu sene herkes kendisi organize edecek. Yine süsleneceğiz, bisikletimizi süsleyeceğiz ve mahallemizde tur atacağız. Şu anda çok geniş alan olan ve sosyal mesafemizi koruyacağımız Tabyalarımızda turumuz sonrası kendi getirdiğimiz çaylarımızı içmek üzere toplanmayı düşünüyorum. Henüz kesinleştirmedik ama yakın zamanda bunun duyurusunu da yapacağım. Turumuzu attıktan sonra isteyen sandalyesini alsın, termosunu alsın ve çimen alanlarda maskelerimizi takarak bu günü kutlayacağız. Herkesten ricam, yaptığınız turlarda çektiğiniz fotoğrafları ise sosyal medyada #SKBT2020 ve #OTOMOBİLSİZPAZAR etiketleri ile paylaşmaları” dedi.
“BİSİKLETLİ BİR KENTE DÖNÜŞMESİNİ İSTİYORUZ”
Bu senenin mottosunun ‘otomobilsiz Pazar’ olduğunu söyleyen Ece Evcin Altınkeser, “Korona sürecinde sosyal mesafe çok dikkat çekti. Bisiklet bütün ulaşım araçları içerisinde sosyal mesafeyi düzgün ve temiz sağlayan araç. Amacımız buna dikkat çekmek. Arabada, otobüste de olsanız belli mesafelerde yakınlaşılıyor fakat bisiklet de en az iki metrede yolculuk yapılıyor. Bundan daha güvenli bir sürüş olamaz. Temiz hava alıyorsunuz, ulaşımın en temiz hali. Bu seneden itibaren özellikle belediyemize her hafta pazar günü otomobilsiz şehir olalım, herkesin bisikletle sürüş yapmasına sebep olalım istiyoruz. Bu senenin misyonu özellikle bu. Belediyemize çağrımız var. Bunu yılda bir gün değil, her hafta pazarları trafik olmasın, otomobilsiz bisikletli bir kente dönüşmesine sebep olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı. “AVRUPA STANDARTLARINDA BİSİKLET YOLUMUZ NEDEN OLMUYOR?” Altınkeser, ayrıca Çanakkale’deki bisiklet yollarının daha iyi koşullarda yapılması isteğini dile getirerek, “Birçok şehirde bisiklet yolu yapıldı ve çok güzel yollar kazandı ülkemiz ve ben Çanakkale’nin bu yolları hak ettiğini düşünüyorum. Avrupa standartlarında bisiklet yolumuz neden olmuyor, bizim eksiğimiz nedir? Kaldırıma yapılmış bisiklet yolu bisiklet yolu değildir. Bu yollar kavga etme yolu. Yaya da bisikletli de kavga ediyor. Bu yolların düzeltilmesi gerek” şeklinde konuştu.