İnsan testislerinde mikroplastik bulundu ve araştırmacılar bu keşfin erkeklerde sperm sayısının azalmasıyla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Bilim insanları 23 insan testisinin yanı sıra 47 evcil köpeğin testisini test etti. Her numunede mikroplastiğe rastlandı.
Toxicological Sciences dergisinde yayımlanan çalışma kapsamında analiz edilen testisler 2016 yılındaki otopsilerden elde edilirken, yaş aralığı ise 16 ile 88 idi. Köpeklerin testisleri kısırlaştırma işlemleri yapan veteriner uygulamalarından elde edilirken, çalışma, doku örneklerinin çözülmesini ve ardından kalan plastiğin analiz edilmesini içeriyordu.
İnsan testislerinde, köpek testislerinde bulunandan neredeyse üç kat daha yüksek bir plastik konsantrasyonu vardı: 123 mikrograma kıyasla gram doku başına 330 mikrogram. Plastik poşet ve şişelerde kullanılan polietilen en yaygın mikroplastik olurken, onu PVC (Polivinil klorür) izledi.
İnsan testislerinin korunması nedeniyle sperm sayıları ölçülemedi ancak köpeklerin testislerindeki sperm sayısı değerlendirilebildi ve PVC ile kontaminasyonun yüksek olduğu örneklerde daha düşüktü. Çalışma bir korelasyon olduğunu gösteriyor ancak mikroplastiklerin sperm sayısının düşmesine neden olduğunu kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Erkeklerde sperm sayısı, pestisitler gibi kimyasal kirlilik nedeniyle onlarca yıldır düşüyor ve birçok çalışma bunu gösteriyor. Son zamanlarda insan kanında, plasentada ve anne sütünde de mikroplastiklerin keşfedilmesi, insan vücudunun yaygın şekilde kirlendiğini gösteriyor. Sağlık üzerindeki etkisi henüz tam olarak bilinmese de laboratuvardaki çalışmalarda mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar verdiği kanıtlandı.
Çevreye büyük miktarda plastik atık atılıyor ve mikroplastikler Everest Dağı’nın zirvesinden okyanusların en derinlerine kadar tüm gezegeni kirletiyor. İnsanların bu küçük parçacıkları yiyecek ve su yoluyla tükettikleri ve bunları soludukları biliniyor.
Parçacıklar dokuya yerleşip hava kirliliği parçacıkları gibi iltihaba neden olabilir veya plastiklerdeki kimyasallar zarar verebilir. Halk sağlığı uzmanları da kan damarları mikroskobik plastiklerle kirlenmiş kişilerde felç, kalp krizi ve erken ölüm riskinin önemli ölçüde arttığını aktarırken, mikroplastiklerin potansiyel olarak yaşamı tehdit eden etkileri konusunda uyarıda bulunuyorlar.
ABD’deki New Mexico Üniversitesi’nden Prof Xiaozhong Yu, “Başlangıçta mikroplastiklerin üreme sistemine nüfuz edip edemeyeceğinden şüphe ediyordum. Köpeklere ilişkin sonuçları ilk aldığımda şaşırdım. İnsanlara dair sonuçları aldığımda daha da şaşırdım” dedi.