Türkiye Ziraat Odaları Birliği, 2020-2021 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu’nu açıkladı.
Kuraklığın tarıma ciddi etki yaptığını belirten TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda 2 milyon ton rekolte kaybının beklendiğini söyledi:
- Bu yıl yeterli sulama yapılamaması durumunda birçok üründe de verim kaybı yaşanabilecektir.
- Ekimi yapılan hububat, baklagiller ve bazı yem bitkileri ekilişlerinin gelişimini olumsuz etkilemiştir. Şubat ayı ortaları ile mart ayının son haftalarında meydana gelen don, ülkemizin katma değeri yüksek önemli ihraç ürünlerinden olan tahıl, fındık, kayısı, üzüm, erik, kiraz ve badem gibi ürünlerde zarara neden olmuştur
- Çiftçiler yağışın olmaması ve baraj su seviyesinin düşük olması nedeniyle hangi ürünü ekeceği konusunda kararsız kalmaktadır.
- Geçen yıl 20 milyon 500 bin ton olan rekoltenin yüzde 9,75 oranında azalarak 2021 yılında yaklaşık olarak 18 milyon 500 bin ton olması tahmin edilmektedir. Bayramdan sonra buğday ve arpada müdahale alım fiyatlarının açıklanması beklenmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış, döviz kurundaki değişim gibi nedenlerle TMO bu yıl çiftçilerimizi mağdur etmeyecek seviyede hububat fiyatını açıklamalıdır.
Su yetersizliği nedeniyle bazı ürünlerde sorun yaşanabileceğini de belirtti Bayraktar:
- Ege Bölgesi’nde pamuk yerine kuru şartlarda üretimi üretilebilen ayçiçeğine yönelme olmuştur. Önümüzdeki aylarda mısır, pamuk, şekerpancarı gibi çok su tüketilen ürünlerde de sorun yaşanabilecektir.
TZOB Başkanı çiftçilerin çözüm önerilerini tek tek sıraladı:
- Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV yüzde 1’e indirilmelidir. Kuraklık yaşayan çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmalıdır. Üreticilerimizin BAĞ-KUR prim borçları uzun vadeyle faizsiz ertelenmeli. Acilen eski ve atıl vaziyette olan sulama sistemleri yenilenmeli, kapalı sistemlere geçilmelidir. Yer altı sularımızın bilinçsizce ve aşırı bir şekilde tüketilmesi önlenmelidir.