Yemekhane atıkları komposta dönüşüyor

Yenimahalle Belediyesi, Sıfır Atık Projesi kapsamında aldığı kompost makinesi ile organik gübre üretimine devam ediyor.

Yemekhane atıkları komposta dönüşüyor

Belediye yemekhanesinde oluşan sebze meyve atıklarını park ve bahçelerde oluşan çim, yaprak gibi organik atıklar ile buluşturarak aylık ortalama 500-600 kg kompost elde eden belediye ekipleri, hazırlanan organik gübre ile park ve yeşil alanlardaki çiçeklere can veriyor. 3-4 haftalık bekleme süresiyle kompost elde edildiğini belirten belediye yetkilileri, “Havaların ısınması ile birlikte bu süre kısalacak ve 2-3 haftada kompost üretmek mümkün olabilecek. Kompost üretimi ile hem toprağı iyileştirici özellikte gübre elde ediliyor hem de katı atık sahasına taşınan organik atık miktarı minimize ediliyor. İlerleyen dönemlerde pazar yerlerinde oluşan sebze meyve atıkları gibi organik atıkları da projeye dahil edeceğiz” dedi.

Kompost nedir?

Hemen her türlü organik atığın bir araya getirilerek çürütülmesi sonucu elde edilen doğal bir gübredir.

Kompost ne işe yarar?

Kompost, tarım veya çiçek yetiştirme için kullanılacak olan toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek için kullanılır. Toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırır. Aynı zamanda mutfaktan çıkan bitkisel ve bazı hayvansal atıkların da geri dönüştürülmesini, ‘çöp’ olmamasını sağlar.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER