Müsilaj sorununda 10 yıllık ihmal ortaya çıktı

Marmara Denizi'nde başlayan daha sonra Karadeniz'de de görülen müsilajın nedenleri tartışılırken, 10 yıldır hayata geçmesi beklenen Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği yeniden gündeme geldi. Atık sular ile ilgili yönetmeliğin uygulanmadığı için müsilaj sorununun yaşandığının savunan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu "Müsilajın ana sebebi olan azot, fosfor gibi kirleticilerin önüne geçecek zorunluluklar gecikmiştir" dedi.

Müsilaj sorununda 10 yıllık ihmal ortaya çıktı

Marmara Denizi'ni saran, Karadeniz'e de sıçrayan müsilajın nedenleri, arasında 2006 yılında çıkarılan fakat 10 yıl boyunca hayata geçirilemeyen Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği de gösterildi.

Cumhuriyet'e konuşan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu "2006 yılında çıkan yönetmelik sonrası hassas alanların belirlenmesi 10 yıl bekledi. Müsilajın ana sebebi olan azot, fosfor gibi kirleticilerin önüne geçecek zorunluluklar gecikti.

"7 YIL GEÇİŞ SÜRECİ TANINDI"

Mevcut atıksu arıtma tesislerine ise 23 Aralık 2016'dan sonra 7 yıl geçiş süreci tanındı. Yönetmeliğin çıkmasından 17 yıl sonra, eğer herhangi bir erteleme olmazsa, tesisler bu revizyonları yapacak" dedi.

Müsilaj sorununun nedenlerinden birinin de 'yönetmeliğin uygulanmaması' olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, şunları kaydetti: "2006'da çıkan yönetmelik sonrası hassas alanların belirlenmesi 10 yıl beklendiği için yönetmelik uygulamaya konulamamış, müsilajın ana sebebi olan azot, fosfor gibi kirleticilerin önüne geçecek zorunluluklar gecikmiştir."

"YETKİ KARMAŞASININ SONUÇLARINI YAŞAMAKTAYIZ"

2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kurulmasının da bu süreçte etkili olduğunu belirten Bozoğlu "2011'de kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasındaki yetki karmaşasının sonuçlarını yaşamaktayız. Ne kadar hatalı bir adım olduğu, yapılan onlarca projenin rafa kaldırıldığı, mevzuatın ve uygulamaların geciktiği, liyakatli personelin savrulduğu görülmüştür. Müsilaj sorununun tespiti ve çözümü, raflardadır" ifadelerini kullandı.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER