İklim değişikliği sıcaklık artışından ibaret değil

Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımları aktaran Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yeşil alanların artırılması yönündeki çalışmalarından bahsetti. Dündar, Ekolojik Yaşam Merkezi Projesi hakkında da bilgi verdi. İklim değişikliğinin etkisinin sıcaklıklardaki artıştan ibaret olmadığının altını çizen Dündar, “Kuraklık, belki de şu günlerde en çok farkına vardığımız küresel iklim değişikliği etkilerinden bir tanesi” dedi.

İklim değişikliği sıcaklık artışından ibaret değil

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, iklim değişikliğinin en büyük tehditlerden birisi olduğunu belirterek, fosil yakıtların kullanılması ve tarım arazisi açmak için ormanların yok edilmesi gibi insan eliyle gerçekleştirilen faaliyetlerin, atmosferdeki karbondioksit düzeyini ve ısıyı tutan diğer gazları arttırdığına dikkat çekti. Sera gazlarının atmosfere eklenmesinin doğal bir süreci olan sera etkisini arttırdığını söyleyen Dündar, bu durumun dünyanın daha fazla ısınmasına ve iklimin değişmesine neden olduğunu kaydetti.

Çözümün başta karbondioksit olmak üzere küresel sera gazı salınımlarını azaltmak ve doğal kaynaklardan daha iyi yararlanmaktan geçtiğine işaret eden Dündar, belediye olarak, doğal kaynaklardan özellikle de güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanmak adına çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Bununla ilgili yaptıkları çalışmadan da bahseden Dündar, “Veysel Karani Mahallesi’nde Türkiye’nin en modern kurban satış ve kesim kompleksini inşa eden ederken, yenilenebilir enerji üretebilmek adına tesisin çatılarına güneş panelleri yerleştiriyoruz. Proje, TEDAŞ ve UEDAŞ gibi kurumlar tarafından uygulanabilir bulunup, onaylandı. Güneş panelleri ilk etapta çatıların güney bölümlerine yerleştirilecek. Sistem sayesinde yıllık ortalama 1 milyon 650 bin kW/h elektrik enerjisi üretilecek. Yıllık 1 milyon 155 bin TL değerinde kazanç sağlayacak sistem ile üretilen enerji, Osmangazi Belediyesi’nin tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamada kullanılacak” diye konuştu.

YEŞİL BİNA KONSEPTİ

Projenin ikinci etabında çatıların kuzey kısımlarına da güneş panellerinin yerleştirilerek, üretimin iki katına çıkartılmasının hedeflendiğini söyleyen Dündar, hayata geçirdikleri tesisin yeşil bina konseptinde inşa edildiğini açıkladı. Dündar, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin, sürdürülebilir arazi, su kullanımında etkinlik, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynaklar, iç hava kalitesi, tasarım konularında gerekli enerji ve çevre dostu teknik özellikleri bünyesinde taşıyarak bu alanda örnek teşkil ettiğini ekledi.

YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARI

Ağaçların yok edilmesinin iklim değişikliğinin baş sorumlularından biri olduğuna dikkat çeken Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ormanlar karbondioksiti emer, kesildiklerinde ise karbondioksit verirler. Bu bilinçle, ilçemize ve kentimize daha fazla yeşil alan kazandırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. ‘Yeniden Yeşil Bursa, Yeniden Yeşil Osmangazi’ hedefiyle, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden biri olan ‘Bir Milyon Fidan Kampanyası’na imza attık ve ilçe merkezinde değişik bölgeler ile orman vasfını yitirmiş arazilere fidan dikimi gerçekleştirdik. Hem tarımı ve üreticiyi desteklemek, hem de yeşil alan kazandırmak adına dağ bölgesinde yer alan mahallelerimizde meyve fidanları dağıtıyoruz. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde vatandaşlarımıza Ekolojik Yaşam Merkezi’nde organik olarak yetiştirdiğimiz sebze fidelerinden hediye ettik. Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz, yürüttüğü çalışmalar ile her yıl binlerce metrekarelik yeşil alanı ilçemize kazandırıyor. Vatandaşlarımız bu yeşil alanlarda hava alıp dinlenirken, ekilen her bir ağaç başta karbondioksit olmak üzere küresel sera gazı salınımını da azaltıyor.”

EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ PROJESİ

Türk tarımını güçlendirmek ve tarımsal alanda yerli ve milli tohumların yeniden geliştirilmesi amacıyla Ekolojik Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçirdiklerini vurgulayan Dündar, merkezin ithal tohumun önüne geçip, yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılması amacıyla kurulduğunu kaydetti. Milli tarımın geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Dündar, “Ekolojik Yaşam Merkezi’ndeki serada yerli ürün fideleri yetiştirilirken, idari binada ise ziraat mühendisleri tarafından vatandaşlara yerli tohumların filizlenmesinden, gelişimine kadar ki süreç hakkında eğitim verilecek” dedi.

ÇOCUKLARIMIZIN BİLİNÇLENMESİNİ SAĞLIYORUZ

İklim değişikliğinin etkisinin sıcaklıklardaki artıştan ibaret olmadığının altını çizen Dündar, “Kuraklık, belki de şu günlerde en çok farkına vardığımız küresel iklim değişikliği etkilerinden bir tanesi. Maalesef kuraklık her geçen gün suyumuzun azalmasına neden olurken, kullanılmış bitkisel yağlar da atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Osmangazi Belediyesi olarak 2008 yılından bu yana ALBİYOBİR işbirliğinde bitkisel atık yağların toplanması çalışmaları yürütüyoruz. Toplanan bitkisel atık yağlar biyodizele dönüştürülerek, ekonomiye kazandırılıyor. Bitkisel atık yağların ayrı toplanması bilincini artırmak için projeler üretiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile okullar arası Bitkisel Atık Yağ Toplama Yarışması’nı hayata geçirdik. Bu yarışma ile bitkisel atık yağların toplanması noktasında çocuklarımızın bilinçlenmesini sağlıyoruz. İlçemizde bugüne kadar 600 bin litreden fazla bitkisel atık yağ topladık” diye konuştu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER