Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Sıfır Atık" uygulamasına geçilen Mehmet Akif İnan İlkokulu öğrencileriyle, organik atıklardan elde edilen gübreyi çiçeklere verdi.
Bakanlar Kurum ve Selçuk, "Hazine Taşınmazları Karşılığında Okul Yapılmasına İlişkin Protokol"ün imzalandığı okulda, töreninin ardından, birinci sınıf öğrencilerini ziyaret etti.
Çocuklara Sıfır Atık Projesi'ni soran Kurum, bu konudaki bilgilerinden dolayı öğrencileri tebrik ederek, derslerinde başarılar diledi. Birinci sınıf öğrencilerinin geri dönüşüm etkinliğini inceleyen iki Bakan, geri dönüşümden elde edilen gübreyi çiçeklere verdi.
Bakan Kurum ve Selçuk, daha sonra okul bahçesine kurulan Atık Getirme Merkezi'ndeki faaliyetleri inceledi. Bakanlara, öğrencilerin cam, plastik ve metal gibi atıkları geri dönüşüm cihazına attıktan sonra kartlarına bir miktar ücret yükleneceği ve öğrencilerin bu ücreti kantinde harcayabileceği bilgisi aktarıldı. Daha sonra Kurum ve Selçuk, kaynağında ayrı toplanan atıkları öğrencilerle kompost makinasına attı.
"PLASTİK POŞETTEN BİR BEDEL ELDE ETMEK GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK"
Bakanlık tarafından 2021'de uygulanacak depozito uygulamasını hatırlatan Kurum, daha temiz çevre, daha yeşil bir Türkiye için tüm illerde ve ilçelerde bu uygulamayı süratle hayata geçireceklerini vurguladı. Plastik poşet uygulamasına da değinen Kurum, "Beyanname süreci yeni başladı. Artık üreticilerimiz, tüketicilerimiz bu beyannameleri dolduruyor. Bizim buradaki amacımız şu değil, bunu net bir şekilde söylemek istiyorum, 'plastik poşetten bir bedel elde etmek' gibi bir düşüncemiz yok. Daha ilk bir aylık uygulamada yüzde 60-65 oranında bir azalma var. Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza daha güzel bir ülke bırakmak için bu uygulamaya geçiyoruz. Plastik poşetlerin doğaya, çevreye olan zararlarını artık hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla bizim amacımız tüketimi azaltmak." diye konuştu.
"700 MİLYON LİRA DEĞERİNDE HAZİNE TAŞINMAZINI BELİRLEDİK"
Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sıfır Atık uygulamalarını inceledikleri ilkokulda "Hazine Taşınmazları Karşılığında Okul Yapılmasına İlişkin Protokol"ün de imza törenini de gerçekleştirdi.
Bakan Kurum, bu protokol kapsamında, MEB'in okul ihtiyacı olan illeri belirlediğini, Bakanlığın da toplamda 2 bin dersliğin yaptırılması karşılığında, arsa karşılığı inşaat yöntemiyle Hazine taşınmazlarını yüklenicilere devrettiklerini dile getirdi.
MEB'in yaptırılacak okulların tip projelerini ve maliyetlerini belirleyeceğini anlatan Kurum, kendilerinin de imar planlarında ticaret, konut ve sanayi alanı olarak ayrılmış hazine arazilerini okul yapımı karşılığında yüklenicilere devredeceklerini söyledi.
"Bütçe kaynaklarıyla yapılacak okullara ilaveten Bakanlığımız olarak Hazine taşınmazları verilmek suretiyle biz de bir lira bütçe kaynağı kullanmadan, 2 bin dersliği ülkemize kazandırmış olacağız." diyen Kurum, bunun eğitime dair çok büyük bir destek kampanyası olarak adlandırılabileceğine işaret etti.
İlk etapta 20 ilde bin 400 derslik yapımında kullanılmak üzere 700 milyon lira değerinde Hazine taşınmazını belirlediklerini aktaran Kurum, ikinci etapta ise kalan 2 bin dersliği tamamlamak üzere ihtiyaç duyulan bölgelerde illerde Hazine taşınmazlarını belirlemek suretiyle bu okul yapımını gerçekleştireceklerini ifade etti.
Kurum, milletin olan Hazine taşınmazlarını yine milletin, çocukların ihtiyacı için kullanmaya gayret gösterdiklerinin altını çizdi.
Sıfır Atık Projesi'ne de değinen Kurum, "Ülkemizde yaklaşık 64 bin 500 okulumuzun hemen hemen 7 bin 800'ünde sıfır atık uygulamasına geçmiş bulunuyoruz. Mehmet Akif İnan okulumuz da sıfır atık uygulamasına geçmiş okullarımızdan biri. Bu anlamda okul müdürümüzü, öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı, TEMA ve Bakanlığımız arasında yapılan protokol çerçevesinde de 50 bin öğrencimize sıfır atık eğitimini ve bilincini kazandırmaya gayret gösteriyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından Bakanlar Selçuk ve Kurum protokolü imzaladı.