Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE) Gönüllüleri ve Mersin Nükleer Karşıtı Platformu, Akkuyu Nükleer Santrali’nin hukuken geçerli bir ÇED raporu ve üretim lisansı olmaması nedeniyle Mersin 2'nci İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED süreci başlatılması için yapılan idari başvuru Bakanlık tarafından reddedilmişti. Bakanlığın işleminin iptali için açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
REDDİ HAKİM TALEBİ
Duruşma öncesi avukatlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DAÇE Gönüllüleri Avukatı İsmail Hakkı Atal, UYAP üzerinden reddi hakim talebinde bulunduklarını ve mahkemenin dosyadan el çekmesi gerektiğini vurguladı. Atal, "Mahkeme heyeti yasal hükümlerini uygulamayıp hukuken yetkisiz olduğu dosyada karar verecek olursa, Anayasaya ve kanuna açık aykırılığın yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesiyle güvence altına alınmış. Adil yargılanma hakkının ihlali de söz konusu olacaktır" dedi.
"ÜRETİM LİSANSI HÜKÜMSÜZDÜR"
Açıklama sonrası avukatlar duruşma salonuna geçti. Duruşmada savunma yapan DAÇE Gönüllüleri Avukatı İsmail Hakkı Atal, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini belirtti.Bu davanın ÇED iptal davası olmadığını savunan Atal, "Açılan dava, hukuken geçerli ÇED ve üretim lisansı olmayan Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin durdurulmasına ilişkin yaptığımız idari başvurunun reddine ilişkin işlemin iptal davasıdır. Şu aşamada açılan davanın İYUK maddesi 20/A-1 e fıkrasında sayılan ÇED davaları içine sokulabilmesi mümkün de değildir. Zira AKkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporu onaylandıktan sonra; ÇED iptal davası için 30 günlük yasal dava açma süresi 2014 yılında dolmuştur" diyerek ÇED raporu ve üretim lisansının kendiliğinden hükümsüz hale geldiğini belirtti. Mahkemeden şüphe duydukları için reddi hakim talebinde bulunduklarını söyleyen Atal, son olarak da santralin iptalini istedi.
Mahkeme, önümüzdeki günlerde davaya dair karar verecek.