Kışlar 4,7 derece daha sıcak olacak !

İklim değişikliği üzerine çalışan uzmanların araştırmaları, 2050'de Roma'daki ortalama sıcaklığın Adana'nın günümüzdeki seviyesine erişebileceğini ortaya koyuyor.

Kışlar 4,7 derece daha sıcak olacak !

İsviçre'nin Zürih kentindeki ETH Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın başlıca 520 kentini nasıl etkileyeceği incelendi. Araştırma sonucu ortaya çıkan verilere göre ortalama hava sıcaklıkları açısından, " İstanbul Roma'ya, İzmir Adana'ya, Ankara ise Taşkent'e benzeyebilir"

KIŞLAR 4,7 DERECE DAHA SICAK OLACAK

Londra'nın bugünkü Barcelona kadar sıcak olabileceği, Rio de Janeiro'da havanın Havana gibi hissedilebileceği, Moskova'daki havanın ise Sofya'yla kıyaslanabileceği belirtiliyor.

Araştırmaya göre, sıcaklıklardaki en hissedilir değişiklikleri kuzey ülkeleri yaşayacak. Avrupa çapında, yaz mevsimi şimdikinden ortalama 3,5 derece, kışlar ise yine şimdikinden 4,7 derece daha sıcak olacak. Kulağa hoş gibi gelse de, durum pek de iyi değil aslında.

Tropikal bölgelerdeki ortalama sıcaklıklardaki değişim daha az olacak, ancak yoğun yağış ve ciddi kuraklık gibi daha çok aşırı hava olayıyla karşılaşacaklar.

"İNSANLIĞIN DAHA ÖNCE GÖRMEDİĞİ İKLİM"

BBC News Mundo'ya konuşan Exeter Üniversitesi uzmanlarından James Dyke, "Benim için bu çalışmadaki en etkileyici nokta, Ekvator çizgisine yakın 100 kentin, insanlık tarihinde daha önce görülmemiş iklimleri yaşayacak olmaları" dedi ve şöyle devam etti;

"Bu durum da bu şehirlerin hala yaşanılabilir olup olmayacağı sorusunu gündeme getiryor. Büyük bir yerinden olma ve göç senaryosuyla karşı karşıya kalabiliriz."

PLOS One adlı bilimsel yayında yer alan çalışma, alanında bir ilk.

Zürih Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, "şehir benzetmeleriyle", insanların iklim değişikliğinin etkilerini daha iyi anlamasına ve karşılaşacakları iklimi gözlerinin önüne getirmesine yardımcı olmaya çalışmak istediklerini söyledi.

Araştırma ekibinin başkanı Jean-Francois Bastin "Tarih bize tekrar tekrar şunu gösterdi; gerçekler ve veriler insanların inançlarını ya da hareketlerini değiştirmiyor" dedi.

İngiltere Meteoroloji Kurumu'ndan Profesör Richard Betts de, çalışmanın "iklim değişikliğini, insan deneyimi bağlamına oturttuğunu" vurguladı.

Betts, "Daha da önemlisi, çok sayıda yerin daha önce insanların görmediği iklimlerle karşılaşacağını göstermesi." dedi.

DÜNYANIN GERÇEKTEN 2 DERECE DAHA SICAK OLACAK MI?

2050 itibarıyla 2 derecelik sıcaklık artışında baz alınan, "sanayileşme öncesi" dönem. Bu da genelde fosil yakıtların henüz iklimi değiştirmeye başlamadığı 19. yüzyılın ikinci yarısı olarak tarif ediliyor.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, (IPCC) sıcaklıkların şimdiden sanayileşme öncesi döneme göre 1 derece arttığını söylüyor.

Şu anda ise her 10 yılda bir 0,2 derece artan sıcaklıkla, artışın 2030 ila 2052 arasında 1,5 dereceye ulaşması bekleniyor.

IPCC 1,5 derecelik artışın ötesine geçmesinin, bizi "çok belirsiz bir dünyaya götüreceğini" söylüyor ve "şu andaki karbon salımı kesme taahhütlerinin, 1,5 derece bir yana, 2 derecelik artışın bile ötesine geçmemizi önleyemeyeceğini" ekliyor.

Dünya genelindeki hükümetler, 2050 itibariyle ortaya çıkacak sıcaklık artışını, 1,5 dereceyle kısıtlamayı taahhüt etti. Ancak küresel ısınmayla mücadele alanındaki mevcut planlara göre, ortalama sıcaklığın 2100 yılında 2,9 ila 3,4 derece artacağı tahmin ediliyor.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2019, 03:44

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER