İngiltere’nin bu yıl iklim zirvesine ev sahipliği yapacağı halde ülkenin kuzeybatısındaki Cumbria bölgesinde ekolojiye ciddi zarar verecek kömür madeni projesini onaylaması tepki görüyor.
Ülkede iklim mücadelesi veren örgütler Muhafazakar Parti lideri Başbakan Boris Johnson’a ortak bir mektup kaleme alarak, söz konusu projenin felaket bir çevre tahribatına yol açacağını belirterek bir an önce geri adım atılmasını istedi. Başbakanlık ofisi ise yerel konseyin maden ocağının yapılmasına ilişkin kararının önüne geçilmeyeceğini duyurdu.
EN KRİTİK TOPLANTI
Friends of the Earth (Yerküre’nin Dostları), Greenpeace ve Cumbria Vahşi Yaşam Vakfı gibi oluşumların imzasını taşıyan mektupta, kasım ayında Glasgow’da yapılacak zirvenin, “Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana en büyük küresel iklim toplantısı” olacağı vurgulandı. Mektupta, hükümetin maden ocağının durdurmamasına ilişkin kararının, “COP26 zirvesinin ev sahibi olarak İngiltere’nin inandırıcılığına gölge düşürdüğü” ifade edilirken hükümetin düşük karbon teknolojilerinin önünü açması gerektiği hatırlatıldı.
30 YIL SONRA İLK
Kömür madenleri, önemli derecede arazi bozulması, ekosistem tahribatı, su kirliliği, toprak kirliliği ve hava kirliliğine yol açması dolayısıyla dünya genelinde tepkilere neden oluyor. Kömürün çıkarılması, taşınması ve yakılması aşamalarında ortaya çıkan sera gazlarının, iklim değişikliğinin önemli faktörlerinden biri olduğu değerlendiriliyor. Söz konusu projenin İSE İngiltere’nin son 30 yıldaki ilk derin kömür madeni olacağı için kritik bir önemi bulunuyor.
BÜYÜK BİR HATA
Johnson hükümeti ise kömür madeni projesinin yerel planlama konusu olduğunu savunarak çelik üretimi gibi alanlarda kok kömürüne ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Hükümete göre, ihtiyaç duyulan kok kömürü eğer İngiltere’de üretilmezse, ithal edilmek zorunda kalınacak. Fiilen projeye destek veren hükümet bu yılın kasım ayında Glasgow’da gerçekleşecek COP26 iklim değişikliği toplantısında da iklim hedeflerini sürdürmekte kararlı olacağını öne sürüyor.
Muhafazakar Partili milletvekillerinin de yer aldığı Muhafazakar Çevre Ağı’nın söz konusu projeye karşı çıkması dikkat çekti. Ağın temsilciliğini üstlenen Başbakan Boris Johnson’ın babası Stanley Johnson, projeyi “büyük bir hata” olarak tanımlayarak, “Ülkede kömür tartışmasını yeniden başlatarak nasıl diğer ülkelerden iklim değişikliği planlarını sunmalarını isteyeceğiz?” sorusunu yöneltti.
NASA’YA İLK KEZ İKLİM DANIŞMANI
Önceki gün iklim mücadelesinde kritik bir adım atıldı. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ilk defa iklim danışmanı atadı. Goddard Uzay Bilimleri Enstitüsü direktörü Gavin Schmidt ilk kıdemli iklim danışmanı olarak göreve başladı. NASA’dan Bhavya Lal, “İklim değişimindeki karmaşıklıklar hala tam olarak anlaşılmadı. İklim değişikliğine adaptasyon ve değişikliğin zararlarını hafifletme çabaları güçlü iklim gözlemleri, veri ve araştırma olmadan başarılı olamaz” uyarısında bulundu.
‘AKLIM ERMİYOR’
Ekolojik mücadele örgütlerinin “Paris İklim Anlaşması’ndan bu yana en büyük küresel iklim toplantısı” olarak dikkat çektiği COP26 diye bilinen (26. Conference of the Parties) iklim değişikliği zirvesine İngiltere ve İtalya bu yıl birlikte başkanlık yapıyor. Söz konusu kritik zirvenin emanet edildiği Johnson’ın ise “İklim meselesine gerçekten aklım ermiyor” dediği iddiası ülke kamuoyunda geniş yer buldu. Söz konusu iddia COP26 zirvesinin görevden alınan başkanı Claire O’Neill’e ait. O’Neill, Johnson’la ilgili “İklimden anlamadığını bana itiraf etti. Gerçekten de iklimden anlamıyor” açıklaması yaptı. Johnson’ın daha önce de iklim politikasına yönelik hamleleri çevre örgütleri tarafından eylemlerle protesto edilmişti.