İklim değişti çekirgeler istilacı oldu!

2020 yılında meydana gelen felaketler arasında olan 'çekirge istilası'nın nedeni belli oldu. Dünyanın çeşitli ülkelerini etkisi altına alan istilanın sebebinin, iklim değişikliği sonrasında oluşan aşırı yağışlar nedeniyle çekirgelerin yılda 4 kez üremesi olduğu ortaya çıktı.

İklim değişti çekirgeler istilacı oldu!

2020'de corona virüsün ardından öne çıkan başlıklardan biri de Afrika'dan Hindistan'a kadar geniş bir coğrafyayı etkisi altına alan çekirge istilaları. Birleşmiş Milletler, Nisan ayı başında yaptığı uyarıda bahar aylarının yağmurlu geçmesi durumunda Doğu Afrika'da çekirge istilalarının 20 kat büyüyebileceğini belirtmişti. BM bu açıklamayı yaptığında Doğu Afrika son 25 yılın, Kenya ise son 70 yılın en kötü çöl çekirgesi istilasını yaşıyordu.

Doğu Afrika'daki bu aşırı yağışlar çöl çekirgelerinin üremesi için uygun ortamı oluşturdu. Bilimsel adı Schistocerca gregaria olan çöl çekirgeleri için en uygun ortam adından farklı olarak toprakla havanın nemli ve sıcak olduğu alanlar. Üç aylık ömürleri olan çekirgeler bu sayede yılda dört kez üreme imkanı yakaladı. Çöl çekirgeleri söz konusu olduğunda iki jenerasyon arasındaki nüfus artışı 20 katına kadar çıkabiliyor. Bu da bölgedeki çekirge nüfusunun 2 yıl içerisinde 8 bin kat artmasını sağladı. Bu durum dünyada yaşanan çekirge istilalarının temel sebebini oluşturdu.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER