Dünya tarihinin en sıcak yılı!

Yaşamı tehdit eden iklim krizi; Kuzey Kutbu’nda tarihe geçen yüksek sıcaklıklar, rekor sayıda orman yangını ve Atlantik'te gerçekleşen 29 tropikal fırtına ile 2020'de hız kesmeden devam etti. Corona virüs kilitlenmeleri nedeniyle küresel fosil yakıt tüketiminde yüzde 7'lik bir düşüşe rağmen, atmosferde ısı hapseden karbondioksit birikmeye devam ederek yeni bir rekor kırdı. Bilim insanları 202O’nini kaydedilen sıcak yıl olarak tarihe geçtiğini belirterek, acil harekete geçme çağrısında bulundu.

Dünya tarihinin en sıcak yılı!

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğiyle artan küresel sıcaklık, geçen yıl ilan edilen corona virüs pandemisine rağmen artmaya devam etti. Kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçen 2020’de, özellikle Avrupa, Antarktika ve Sibirya’nın kuzeyinde yüksek ısı artışı görüldü.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI TEHLİKE'DE

Ayrıca, 2020'de gezegendeki ortalama yüzey sıcaklığı, 1850-1900 sanayi öncesi döneminden 1,25 derece arttı. d Bu durum ise yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlama  hedefine ulaşmaya çalışan Paris İklim Anlaşması’nı büyük ölçüde riske attı. Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan sıcaklık verileri, son altı yılın tarihin kaydedilen en sıcak dönemi olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, son 6 yılın içinde sadece 2016 yılının, 2020'deki sıcaklıkla eşleştiğini söyledi. Ancak 4 yıl önce sıcaklıkları artıran doğal bir El Niño iklim olayı görüldüğünü belirten uzmanlar, bu durum nedeniyle 2020’nin en sıcak yıl olduğu aktardı.   EN

ÇOK AVRUPA, ANTARKTİKA VE KUZEY SİBİRYA ETKİLENDİ

Bununla birlikte Avrupa kıtasındaki ülkeler ise  geçen yıl hiç olmadığı kadar sıcak bir yıl geçirdi. Veriler ortalama sıcaklığın 2020’de ortalama olarak 1,6 derece arttığını gösterdi.  Avrupa’nın ardından ise aşırı sıcaklıklar Kuzey Kutbu ve Sibirya’nın kuzeyini etkiledi. Sıcaklıklar bölgenin büyük bir kısmında uzun vadeli ortalamadan 3 derece, bazı yerlerde ise 6 dereceden daha yüksek artış gördü. Özellikle dünyanın en soğuk şehirlerinden biri olan Sibirya'nın kuzeydoğusundaki Verkhoyansk kasabasında haziran ayında hava sıcaklığı 38 dereceye ulaştı. Bu, Kuzey Kutup Dairesi'nde, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana görülen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçti. 

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER