300 milyondan fazla insan dünyanın en kalabalık 20 başkentinde yaşıyor. Bahsi geçen kentlerde asfalt ve binalar ısıyı emip muhafaza ediyor. Bu, insanların iklim değişikliğinin tetiklediği artan sıcaklıklara karşı benzersiz bir şekilde savunmasız durumda olduğu anlamına geliyor.
Delhi, Dhaka ve Manila gibi başkentler bu yıl sıcaktan kaynaklanan ölümlere ve okulların kapanmasına neden olan tehlikeli sıcak hava dalgalarıyla halihazırda boğuşuyor.
Meteoroloji istasyonu verilerine göre, 14 Mayıs’tan 21 Haziran’a kadar 40 derece veya üzerinde maksimum sıcaklıklarla art arda 39 gün kaydeden Delhi, 74 yılın en uzun ve en şiddetli sıcak hava dalgasını da yaşadı.
Londra merkezli Uluslararası Çevre ve Kalkınma Enstitüsü (IIED) tarafından yapılan bir analiz, dünyanın en büyük kent merkezlerinden bazılarında artan aşırı sıcaklık tehdidini ölçtü.
Havaalanlarının meteoroloji istasyonlarından alınan yüzey sıcaklığı verilerini kullanan araştırma, sıcaklıkların 35 derece veya daha yüksek olduğu gün sayısının 2014 ila 2023 yılları arasında 6.500 olduğunu ortaya koydu. 1994 ila 2003 yılları arasında ise bu rakam 4,755’di.
IIED araştırmacılarından Tucker Landesman, “Sıcak hava şehirlerde farklı düzeylerde hissediliyor. Bazı mahallelerde ve bölgelerde aşırı sıcaklıklar daha fazla etkiye sahip. Bu durum şehir içindeki eşitsizliklere, bina tasarımlarına ve altyapıya bağlı” diye konuştu.
Endonezya’nın başkenti Jakarta’da 35 derecenin üzerindeki gün sayısı 1994-2003 yıllarında 28 günken bu sayı son 10 yılda 167’ye yükseldi. Bu artış Jakarta’yı sıcak gün sayısının en çok arttığı başkent haline getirdi.
Güney Kore-Seul’de sıcak gün sayısı 9’dan 58’e, Buenos Aires’te ise 7’den 35’e yükseldi.