Araştırmacılar 'çok kötü haberi' duyurdular!

Kuzey Kutbu ve Sibirya'da donmuş topraklar eriyor ve manzara hızla değişiyor.

Araştırmacılar 'çok kötü haberi' duyurdular!

Euronews’te yer alan habere göre Kuzey Kutbu ve Sibirya'da donmuş toprakların erimesi sonucu, manzarada değişiklikler meydana geliyor.

Bilim insanları, yüzeyin hemen altındaki donmuş toprakların çözülmeye başladığını ve bu nedenle su seviyesinde değişiklikler meydana geldiğini kaydetti.

Euronews'in Climate Now programına konuşan bilim insanı Sergey Loiko "Normalde 40 santimetre olması gerekirken burada 55 santimetreleri görüyoruz. Normalde aktif katmanların bu derinliği yaz sonunda ya da eylül ortasında görülebilir. Yani donmuş toprak, yaklaşık bir ay daha derine indi. Sonbaharda çok daha derine batacak gibi duruyor" ifadelerini kullandı.

Donmuş topraklar erirken çevreye karbon ve diğer mineralleri salıyor.

Loiko'ya göre, bu kilit bölgede ve diğer alanlarda yapılan araştırmalar, iklimin ısındığını, ekosistemlerin buna farklı tepkiler verdiğini gösteriyor. Loiko, "Toprakların dayanıklılığıyla ilgili neye bakarsak bakalım, daha az dayanıklı hale geldiklerini görüyoruz. Göllerin kuruduğunu ve aktif turbo birikiminin başladığını görüyoruz" dedi.

GÖLLER DE KURUYOR

Batı Sibirya’nın bu bölümünde yakın zamanda kurumuş göllerden birini ziyaret ettik, bu iklim değişikliğiyle doğrudan bağlantılı bir gelişme.

Göller yok oluyor çünkü toprağın binlerce yıldır burada durmasını sağlayan katı donmuş toprak katmanları parçalanıyor ve su akıp gidiyor.

Loiko süreci şöyle anlattı:

"İklimin ısınma aşamasında kışlar sıcak geçiyor. Sıcak oldukları için daha karlı. Kar altında kalan toprak ve dere yatağının düzgün bir şekilde donmak için zamanı yoktur. Bu yüzden büyük bir erişimiş su kütlesi birikip aşağıya doğru baskı yapmaya başladığında, ilk olarak karı kaldırır. Toprak eridikçe bir bulldozerle olduğu gibi itilir ve su yolu temizlenir. Su yolu temizlendikçe ve setler yıkıldıkça göl batmaya ve yok olmaya başlar." 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER