Antarktika'da buz tabakalarında çökme riski

Antarktika'yı çevreleyen geniş ve yüzen buz platformlarının üçte birinden fazlasının küresel ısınma nedeniyle çökme riski olduğu açıklandı.

Antarktika'da buz tabakalarında çökme riski

İngiltere Reading Üniversitesi, iklim değişikliğinin küresel sıcaklıkları artırması üzerine, Antarktika'yı çevreleyen yüzen buz tabakalarının erime ve çökme riskini araştırdı.

4 derece daha artarsa çökebilir

Bilim insanları, Antarktika buz sahanlıklarının yüzde 34'ünün,  4 derece civarındaki ısınma nedeniyle çökme riski oluşacağını bildirdi.

2017'de, A68 buzdağını oluşturmak için bölünen yarımadada kalan en büyük buz tabakası olan Larsen C’nin tehdit altında olduğu açıklandı. Larsen C’nin dört buz sahasından biri olduğu vurgulandı.

DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELEBİLİR

Ella Gilbert, “Buz rafları, karadaki buzulların okyanusta serbestçe dolaşmasını ve deniz seviyesinin yükselmesini önleyen önemli tamponlardır.  Bunlardan birinin çökmesi durumunda, bir şişeden dev bir mantarın çıkarılması gibi, buzullardan muazzam miktarda su denizlere ulaşır ve deniz seviyesi ciddi şekilde yükselir. Eğer sıcaklıklar mevcut oranlarda yükselmeye devam ederse, önümüzdeki on yıllarda daha fazla Antarktika buz tabakasını kaybedebiliriz." şekinde ifadeler kullandı.

2020 EN SICAK YILLARDAN BİRİ OLMUŞTU

Bilim insanlarına göre, iklim değişikliği Dünya'nın sonunu yavaş yavaş gelmeye başladığını belirtti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2020'nin en sıcak üç yıldan biri olarak kayıtlara geçtiğini açıklamıştı. Buda tehlikenin ciddiyetini bir kez daha göz önüne serdi.

WMO'dan yapılan açıklamada, 2020 yılında dünyanın 2016 ve 2019'un ardından üçüncü en sıcak yılını yaşadığı belirtilmişti.

 

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER