Greenpeace Türkiye’deki atık plastikler için uyarıda bulundu.Üç yanımız plastik…
Okyanuslar, insan müdahaleleri nedeniyle büyük tehdit altında. Bilim insanları, hem vahşi yaşamı korumak hem de iklim değişikliği ile mücadele etmek için okyanusların en az üçte birinin 2030 yılına kadar okyanus koruma alanı kapsamına alınması gerektiğine dikkat çekiyor. Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Sorumlusu Deniz Bayram da Türkiye’deki deniz kirliliğine dikkat çekerek “Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız” diyor.
Greenpeace’in York Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi ile hazırladığı “30x30 Okyanus Koruma Planı” raporu yayımlandı. Raporda okyanusların dünya yüzeyinin yüzde 43’ünü ve gezegendeki yaşam alanlarının yüzde 70’ini kapladığı belirtiliyor. Bu devasa alanların, sahil ve karadaki yaşamla yarışır zenginliğe ve çeşitliliğe sahip deniz yaşamına ev sahipliği yaptığına değiniliyor. Raporda yer alan “Koruma alanlarına acilen ihtiyacımız var ve bunu yapmamızı sağlayacak imkânlarımız da hazır. Tek gereken siyasi irade” ifadeleri dikkat çekiyor.
Dünya biliyor...
Cumhuriyet’e Türkiye’yi değerlendiren Greenpeace Akdeniz Kampanyalar Sorumlusu Deniz Bayram da şöyle konuştu:
“Dünya artık okyanusların yaşadığı plastik krizinin boyutlarını biliyor. Her dakika bir kamyon dolusu plastik denizlere karışıyor. Bu plastiklerin doğada çözünmesi yüzyılları alıyor. Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92.8’inde plastik çıktı. Sorunun en büyük kısmını da 2 dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor. Avrupa Birliği, plastik pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları ile köpük gıda kapları ve içecek bardaklarını yasakladı. Gereksiz ve alternatifi olan bu ürünler Türkiye’de de yasaklanmalı. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız.”