Okyanusların tabanında 14 milyon ton atık var!

Bilim insanları, aldıkları numunelerin sonuçlarına dayanarak okyanusların tabanında 14 milyon ton mikro-plastik atık olduğu tahmininde bulundu.

Okyanusların tabanında 14 milyon ton atık var!

Avustralya'daki İngiliz Uluslar Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'ne (CSIRO) bağlı araştırmacılar, okyanus derinliklerindeki plastik kirliliğinin tahminlerden çok daha büyük boyutlarda olduğunu gözler önüne serdi.

Avustralya'nın güneyindeki Büyük Avustralya Körfezi'nin 380 kilometre açıklarında ve 3 bin metre derinlikte numune toplayan araştırmacılar, her 1 gram okyanus tortusunda 5 milimetreden küçük 1,26 mikro-plastik parça bulunduğunu tespit etti. Araştırmacılar, bunun okyanus tabanında 14 milyon ton mikro-plastik bulunduğuna işaret ettiğini belirtirken, bu, okyanus tabanının, yüzeydeki plastik miktarından 35 kat fazla atığı barındırdığı anlamına geliyor.

'AYRIŞAN MİKRO PARÇALAR OKYANUS TABANINA ÇÖKÜYOR'

Sonuçları "Frontiers in Marine Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya önderlik eden okyanus bilimci Justine Barrett okyanuslara ulaşan plastik atıkların burada çözüldüğünü ve ayrışan mikro parçaların okyanus tabanına çöktüğünü anımsatarak, "Okyanus derinlikleri dahi plastik kirlilikten etkileniyor" dedi.

PLASTİK KİRLİLİĞİ EN ÖNEMLİ ÇEVRE PROBLEMLERİNDEN

Bilim insanları plastik kirliliğini bu kuşağın en önemli çevre problemlerinden biri olarak görüyor. Plastik kirlilik, doğal çevreyi ve canlı yaşamını yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığı gibi, insan sağlığı için de ciddi riskler ortaya çıkarıyor.

Dünyada plastik tüketimi ve buna bağlı olarak plastik atıklar giderek artıyor. Bilim insanları mevcut eğilimin sınırlanması halinde dahi 2040 yılında dünyada karalar ve denizlerdeki plastik atık miktarının 710 milyon tona ulaşacağını öngörüyor.

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER