Yeraltı mantar ağı haritalanacak: CO2’yi sekiz kat fazla depoluyorlar

Yeraltı Ağlarını Koruma Derneğince yapılacak çalışmada trilyonlarca kilometrelik yeraltı ağlarını kurtarma ve karbonun tutulmasına, besin maddelerinin taşınmasına ve ekosistem biyo-çeşitliliğinin korunmasına yardımcı olmak için mantar ağları haritalandırılacak.

Yeraltı mantar ağı haritalanacak: CO2’yi sekiz kat fazla depoluyorlar

18 ay içinde 10 bin örnek toplanacak

Bilim insanları proje kapsamında, ağ biyo-çeşitliliğini ve karbon tutma etkin noktalarını keşfetmek için önümüzdeki 18 ay içinde tüm kıtalardaki ekosistemlerden 10.000 örnek toplayacak. Elde edilen haritalar, daha fazla karbon depolama ve aşırı iklim olaylarından kurtulma potansiyeline sahip yüksek öncelikli bölgeleri belirlemek için kullanılacak.

Yeraltı mantarları küresel ısınma için neden önemli? 

Yeraltı mantarları (toprakta bitki köklerine bağlanan ve besin ‘otoyolları’ görevi gören ağlar oluşturmak için karbon dioksiti kullanıyor ve bitki köklerinden karbonu alarak besinleri serbest bırakıyor.

Projeyi 3,5 milyon dolar bağış yaparak finanse eden ABD’li milyarder Jeremy Grantham şunları söyledi: “Ayaklarımızın hemen altında iklim değişikliğini hafifletmede paha biçilmez bir müttefik yatıyor: gizli sonsuz mantar ağları. Bitkilerden mantar ağlarına yılda milyarlarca ton karbondioksit akar. Yine de bu karbon yutakları yeterince anlaşılmamıştır. SPUN, dünyadaki yaşam için bu tehdit altındaki ancak hayati kaynağı haritalamak ve kullanmak için çalışırken, küresel korumada yeni bir bölüme öncülük ediyor.”

Kaynak: Yeşil Gazete

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER