Bursa'nın İnegöl ilçesinde, kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen kızıl kuyruklu kayın tırtılının zarar verdiği ormanlar, 2 yıl sonra yeniden yeşermeye başladı.
İnegöl- Domaniç karayolu kenarındaki kayın ormanlarında, 2018 yılında görülmeye başlayan kızıl kuyruklu kayın tırtılları, ağaçlara zarar verdi.
Yaprakları yiyen tırtıllar, ormanda sonbahar görüntüsü yaşanmasına neden olurken, Orman Genel Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültes'nin hazırladığı proje ile mücadele çalışması başlatıldı.
Tırtılların verdiği zararı en aza indirmek hedeflendi. Bu amaçla tırtılın sindirim sistemindeki enzimle faaliyete geçen 'bacillus' adı verilen bakteri ile biyolojik mücadele başladı. 2019 yılı içerisinde, bacillus biyoinsektisiti kullanılarak, havadan ve karadan tırtıllara mücadele edildi.
Sonbahar ile tırtıllar, pupaya dönüşerek yaprak altlarından, ağaç kovuklarından ve toprak altından çekildi. Bu pupalar orman köylülerinin desteği ile toplanarak, mekanik mücadele de yapıldı.
Pupalar, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Laboratuvarı'na gönderilerek, tırtılın parazitoit (avcı böcek) üretim çalışmalarına başlandı.
Tırtıl istilasına uğrayan ormanlar normale döndü
YORUM EKLE
1
Kanal İstanbul Projesi: Orman alanlarının orman...
2
Madenden sızan asit doğayı yok etti
3
Antalya'da tepki çeken görüntü! 'Bu...
4
Bayramiç Barajı zirai atık tehlikesinden bu projeyle...
5
Danıştay'dan termik santrale izin çıkmadı
6
"Elektrikli kaykay" yönergesine ret
7
Buca'da 5 bin 400 tonluk kaçak moloz operasyonu
8
Türk çift Alaska’da küresel ısınmayı görüntüledi
9
Korkulan oldu: Antarktika’da ilk kez deniz yatağında...
10
Denizden çıkarılan çöpler görenleri hayrete...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler