Sessiz ve sinsi katil

Sıcak hava dalgaları artık Dünya’nın kuzey ülkelerinde de etkili oluyor. Uzmanlara göre küresel ısınma bu dalgaların olasılığını 150 kat artırıyor. Uzmanlar, sel ve fırtınanın aksine sıcak havanın insanları evlerinde sessizce öldürdüğünü aktardı.

Sessiz ve sinsi katil

Kanada, ABD'nin bazı bölgeleri, İskandinav ülkeleri ve Rusya'nın bir bölümünde etkili olan sıcak hava dalgası endişe yaratıyor. vuran sıcak hava dalgası şimdi de Avrupa'ya dayandı.Oxford Üniversitesi Çevresel Değişim Enstitüsü'nden Prof Friederike Otto BBC'ye verdiği demeçte “Her on yılda bir, dünya sera gazı emisyonlarını artırdı ve bu da ısınma oranını yükseltti. Dolayısıyla, elbette ısı kayıtları daha sık kırılıyor” dedi.

Prof. Otto, dünyanın şu anda yaşadığı artan sayıdaki sıcak hava dalgalarından kaynaklanan risklerin yeterince ciddiye alınmadığına inandığını da söyleyerek “Fırtınalar ve sellerin yarattığı yıkımı sokakta görürüz. Arkalarında yıkım bırakırlar. Oysa ısı dalgaları, aksine, arkalarında bir yıkım izi bırakmazlar. İnsanlar sokakta ölürler, kötü yalıtılmış ve klimasız evlerinde sessizce ölürler. Aslında, bu olayların kaç kurban aldığı ise aylar sonra, istatistikçilerin aşırı ölüm oranını hesaplayabildiği zaman ortaya çıkar” dedi.


Dünya İklim Atıf Grubu, Kuzey Amerika'yı kavuran sıcak hava dalgasının sebebini iklim değişikliğine bağladı. İklim bilimciler insan faaliyetleri sonucu artan sera gazı emisyonlarının yol açtığı küresel ısınmanın sıcak hava dalgası ihtimalini 150 kat arttırdığını tespit etti.

Dünya İklim Atıf grubu uzmanları Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada'yı etkisi altına sıcak hava dalgasında iklim değişikliğinin etkisinden emin olduklarını açıkladı. Gezegenin sıcaklığının 2040'ta 2 derece yükselmesi durumunda bu tür sıcak hava dalgalarının her beş ya da on yılda bir tekrarlayacağı ve bu dalgada görülenden bir derece daha sıcak gerçekleşeceğini hesapladı.

Araştırmacılar aşırı sıcaklıkların kuzey Avrupa, ABD'nin diğer kesimi, Çin ve Japonya gibi yerlerde de görülebileceği konusunda uyarıyor.

***

Sıcak hava dalgası neden kaynaklanıyor?

Araştırmacılar iklim değişikliğinin bu tür sıcak hava dalgalarını nasıl tetiklediğini iki teoriyle açıklıyor.

1) Isı kubbesi teorisi:

Önceden oluşan kuraklığın o alanda buharlaştırarak soğutmadan mahrum bıraktığı ve yavaş hareket eden yüksek basınç ile birlikte atmosferde “ısı kubbesi” denilen etkiyi yaratıyor. Bu durum iklim değişikliği ile daha da hızlı ve yoğun yaşanıyor.

2) Küçük artışın büyük etkisi;

İklim sistemi belli bir eşiği aştığında kürsel ısınmadaki küçük bir artış bile aşırı sıcaklıkların bugüne kadar gözlemlenenden daha da hızlı yükselmesine neden oluyor. Bu tür olayların sonuçlarından herkesin büyük endişe duyduğunun altı çiziliyor.

Bölgelere göre en yüksek sıcaklık

Marmara: 38,5 derece-Çanakkale
Ege: 42,3 derece-Nazilli
Akdeniz: 41,8 derece-Manavgat
İç Anadolu: 33,6 derece-Ereğli
Karadeniz: 38,5 derece-İspir
Doğu Anadolu: 39,1 derece-Iğdır
Güneydoğu: 45,7 derece-Cizre

14 Merkezde ekstrem sıcaklık

En düşük eksi 0,3 derece-Kangal
En yüksek 45,7 derece-Cizre
Ekstrem (maksimum) sıcaklığın yaşandığı merkezler; Çanakkale, Bayburt, İspir, Oltu, Ardahan, Erzurum, Kars, Tortum, Horasan, Tercan, Hınıs, Solhan, Malazgirt, Ahlat.

Neden BirGün?

Bağımsız bir gazete olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir gazeteciliği hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün BirGün’e Abone Ol.

BirGün; seninle güçlü, seninle özgür!

Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2021, 14:38

İbrahim

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER