Musk’tan sonra Twitter’ı iklim inkarcıları ‘bastı’

Elon Musk'ın satın almasından sonra iklim inkarcılığının yeniden canlandığına dikkat çeken bilim insanları ve iklim aktivistleri Twitter'ı terk etmeye başladı. Ancak böylece ana akım sosyal medya platformlarının komplo teorisyenlerine ve uzman olmayan kişilere bırakılmasına yol açacağından endişe ediliyor.

Musk’tan sonra Twitter’ı iklim inkarcıları ‘bastı’

Bilim insanları ve iklim aktivistleri, Twitter‘ı Elon Musk‘ın satın almasından sonra da iklim değişikliği inkarcılarının çoktan çürütülmüş argümanlarının yeniden canlanmasından duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

Guardian‘a konuşan uzmanlar,  #ClimateScam (İklim sahtekarlığı) teriminin artık düzenli olarak sitede “iklim” arandığında ilk çıkan sonuç olduğunu söyledi.

Twitter, iklim bilimcilerin araştırmalarını paylaşmaları için olduğu kadar, petrol boru hatlarını durdurmak veya politikacıların kirliliği azaltmadaki başarısızlığına dikkat çekmek üzere harekete geçmek isteyen aktivistler için de değerli bir forum olmuştu. Ancak bu kişilerin pek çoğu , iklim yanlış bilgilendirmesindeki artış, spam ve hatta platformla ilişkilerini alt üst eden tehditlerdeki artış  nedeniyle artık bu platformdan kaçıyor.

Twitter 22 Nisan Dünya Günü’nde iklim değişikliğini reddeden reklamları yasaklama kararı aldığını duyurmuş, küresel sürdürülebilirlik yöneticisi Casey Junod, “Twitter’da iklim değişikliği konusundaki bilimsel fikir birliğine aykırı olan yanıltıcı reklamlar, uygunsuz içerik politikamız uyarınca yasaktır” demişti.

Ancak Elon Musk, platformu satın alır almaz, içerik yönetim ekiplerini işten kovmuş, sürdürülebilirlik bölümünü dağıttı ve aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump, aşırı sağcı yorumcu Jordan Peterson gibi kişilerin yasaklarını kaldırdı.

‣ Twitter’da istifa dalgası: Elon Musk ofisleri kilitledi

Şimdi de iklim krizine yönelik inkar ve alaycı paylaşımların sayısının geçmişe oranla artışı iklim uzmanları ve aktivistlerin huzursuzluğuna neden oldu.

Mastodon’a kaçıyorlar. 

Birleşik Krallık Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi‘nden bilim insanı Twila Moon şunları söyledi:

“Musk’un devralmasından bu yana Twitter’ı hem haber aramak hem de bilimi paylaşmak için daha az kullanıyorum. Bu platforma olan güven tamamıyla çökerse, bilim insanları arasındaki iletişim de ‘parçalanabilir’. İklim inkarcılığında ve dezenformasyonda bir artış fark eden insanlar özellikle endişeli ve bunun iklim eylemini ekonomilere, topluluklara ve sağlığa zarar verecek şekilde yavaşlatabileceğinden endişe duyuyorum.”

Penn State’de önde gelen bir iklim bilimcisi olan Michael Mann ise  Twitter’dan ayrılmayı hemen planlamadığını belirtse de iklim dezenformasyonunun “devre dışı bırakılan iklim inkarcılarının yeniden ortaya çıkması”yla yeniden gündeme geldiğine dikkat çekti.

Pek çok bilim insanı ve aktivist Twitter’e alternatif olarak görülen Mastadon‘da profil oluşturdu.

Rutgers Üniversitesi’nden iklim bilimci olan Bob Kopp, ” Şu anda Twitter’da bulunmaktan pek bir değer elde ettiğimi düşünmüyorum , Mastodon’da daha ilginç sohbetler oluyor” dedi. Kopp Twitter’da Covid-19’la ilgili dezenformasyonla mücadele politikasını sona erdirmesinin iklim inkarcılığıyla “el ele gitme eğiliminde” olduğunu kaydetti.

Twitter'da arama sonuçlarında çıkan #ClimateScam'in ekran görüntüsü

#ClimateScam terimi artık düzenli olarak Twitter’da sitede ‘iklim’ araması yapıldığında çıkan ilk sonuç. Fotoğraf: Twitter

Elektrikli otomobil firması Tesla‘nın liderliği nedeniyle çevreciler tarafından övülen Musk, Twitter’ın “Herkes için özgür bir cehennem manzarası olamayacağını” söylemişti, ancak son eylemleri büyük soru işaretleri yaratıyor. George Mason Üniversitesi‘nden iklim iletişimi uzmanı olan Ed Maibach‘a göre, iklim topluluğundaki birçok kişi, siteyi terk etmeyi tartışıyor.

#ClimateScam: En çok aranan terim

Musk’ın siteyi 44 milyar dolara devralmasından hemen önce #ClimateScam, “iklim aldatmacası” veya “iklim bir aldatmacadır” ifadelerine atıfta bulunan Twitter içeriğinde bir artış olmuştu. O zamandan bu yana bu Dezenformasyona Karşı İklim Eylemi Koalisyonu tarafından yapılan bir analize  göre bu terimlerden 500.000’den fazla kez bahsedildi .

Koalisyonun bir parçası olan Stratejik Diyalog Enstitüsü sivil eylem başkanı Jennie King, iklim sahtekarlığı” ifadesini içeren gönderilerin “iklim acil durumu” veya diğer terimlerden daha fazla olduğuna veya bunların daha fazla etkileşim aldığına dair hiçbir kanıt olmamasına karşın, en çok aranan terim olmasının kafa karıştırıcı olduğunu vurguladı:

“İklim bilimcilerin burasının artık birbirleriyle sohbet etmek için verimli bir yer olmadığını söylemelerini anlayabiliyorum. Nefret söylemi ve ölüm tehditleri için paratoner haline geldiler, onları platformdan uzaklaştırmayı amaçlayan tehditlerde de gerçek bir artış görüyoruz.”

King, platformda özellikle kürtaj veya LGBTQ+ hakları gibi diğer büyük çatışmalı konularda paylaşım yapan yüksek profilli hesaplar aracılığıyla, iklim kriziyle ilgili temelsiz iddiaları yayma çabasının “yenilenmiş bir enerji”yle  dolduğunu söyledi.

Jordan Peterson.

Örneğin, yasağın ardından Musk tarafından Twitter’a geri döndürülen Kanadalı psikolog ve medya ünlüsü Peterson, son zamanlarda iklim değişikliğine odaklandı ve 3,5 milyon takipçisine konuyla ilgili bir günde bir düzine veya daha fazla tweet attı.

Aşırı sağcı Peterson, aşırı karbondioksitin dünya için faydalı olduğunu, “otomotiv özgürlüğünün” arabalardan kaynaklanan kirliliği azaltma çabaları nedeniyle tehdit altında bulunduğunu ve iklim kampanyacılarının “kıskanç ve narsist bir tahribat yaratmak” istediğini söylüyor.

King, “Peterson gibi iklim reddini ve ertelemeyi savunan bu çok etkileşimli hesapların seçim hilesi, ırksal politika veya üreme hakları gibi diğer konularda da yanlış bilgi yaydığını defalarca gördük”

Sosyal medyada kutuplaşma ve yankı odaları Fosil yakıt endüstrisi ve çeşitli muhafazakar figürler tarafından onlarca yıldır iklim kriziyle ilgili asılsız iddialar dile getirilse de, son iki yılda sosyal medyada iklim konusunda kutuplaşmanın arttığına dair kanıtlar da yok değil.  İngiltere ve İtalya’daki araştırmacılar tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, 2015’teki zirveye kıyasla geçen yıl Cop26 iklim görüşmeleri sırasında Twitter’daki “karşıt” sağcı iklim konuşmalarında dört kat artış olduğunu ortaya koymuştu. 

İklim eyleminden yana olanların ikiyüzlü olduğu veya emisyonları azaltmanın anlamsız veya pahalı olduğu gibi iddialarda bulunanların seslerinin ve görünürlüklerinin artışı ABD ve Avrupa’daki tanınmış sağcı politikacıların iklim aktivistlerine karşı tutumuyla körükleniyor.Çalışmanın ortak yazarı ve City University London‘dan bir araştırmacı olan Andrea Baronchelli, “İklim değişikliği hakkında, aynı fikirde olmayan gruplar arasında güvenin azaldığı ve etkileşimin olmadığı yeni bir konuşma çağına girdik. Bir kamptaysanız, diğer kampın görüşleriyle dalga geçmek dışında onların görüşlerine neredeyse hiç maruz kalmıyorsunuz” diye konuştu.

İklim bilimcilerin ve aktivistlerin Twitter’ı terk etme eğilimi, ana akım çevrimiçi alanların komplo teorisyenlerine ve küresel ısınma konusunda herhangi bir uzmanlığı olmayanlara bırakılmasına yol açabileceği korkularını da besliyor. Mastodon’a taşınan Brown Üniversitesi’nden iklim bilimci olan Kim Cobb da Twitter’da artık pek çok kadın ve beyaz olmayan bilim insanının yokluğunu fark ettiğini belirtti:“Belki Twitter’ı terk ettiler, ya da sessiz kaldılar ya da ağ o kadar kötüleşti ki, onların ortak kişiler tarafından retweetlendiklerini göremiyorum. Konu iklim değişikliği olduğunda Twitter eski halinin bir gölgesi haline geldi.”

Admin

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER