Hava kirliliği ile mücadelenin bir sonraki adımı tüketici ürünleri olabilir. Yeni bir araştırmaya göre hava kirliliğinin nedeni sadece otomobiller değil aynı zamanda havaya kimyasal madde salan şampuan, saç spreyi, deodorant, parfüm gibi tüketici ürünleri ile de ilgili. Boya, sprey ve banyo ürünleri gibi tüketim mallarının benzinli ve dizel yakıtlar gibi VOC emisyonlarına katkıda bulunan çok büyük bir etkisi var.
Şampuan, saç spreyi, deodorant, parfüm, oda spreyi, temizleme spreyleri, çamaşır deterjanı, dezenfeksiyon mendilleri, el dezenfektan, yapıştırıcı, boya gibi günlük ürünler hava kirliliğine katkıda bulunan uçucu organik bileşikleri (VOC) yayarlar. Bir parfüm veya bir dezenfektan spreyi tek başına küçük bir etkiye sahip; ancak bu ürünlerin milyonlarca insan tarafından sıklıkla kullanılması büyük bir etkiye neden oluyor.
Kentsel alanlarda, boya, temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri gibi tüketim mallarından gelen emisyonlar artık benzin veya dizel yakıtı emisyonları gibi atmosferdeki ozon ve ince tanecikli maddelere de katkıda bulunuyor.
Science’da yayımlanan yeni bir araştırma, petrolden türetilen uçucu organik bileşikler (volatile organic compounds-VOC) üzerinde yoğunlaştı. Bunlar, kolayca buharlaşıp atmosfere giden yüzlerce çeşit kimyasaldan oluşur. Ağartma maddesi ve boya tarafından salınan moleküller gibi bazı VOC'lar doğrudan solunduğunda zararlı olabilir.
VOC'lar hemen etkilerinin ötesinde oksijen ve azot oksitleri gibi havadaki diğer moleküllerle reaksiyona girerek ozon ve ince partikül maddeleri üretir. (Bu azot oksitler büyük oranda araç egzozundan gelirler.) Yüksek seviyede ince partikül madde veya kurum nefes almayı zorlaştırır ve kronik akciğer sorunlarına katkıda bulunur. Atmosferdeki yüksek ozon dünyanın güneşin ultraviyole ışınlarından korunmasına yardımcı olurken, zemin seviyesinde, nefes boğucu sis oluşturmak için ince partiküllerle karışır.
Güncelleme Tarihi: 13 Ekim 2020, 17:36