Kentin farklı noktalarına yerleştirilen atık toplama kutuları aracılığıyla toplanan atıklar geri dönüştürülmek üzere gönderiliyor. Çalışmada atık pillerden bayat ekmeklere kadar her türlü atık toplanıyor. Yeniden kazandırılabilecek atıklar ile çöpleri ayrıştırmayı içeren çalışma ile çevre kirliliğinin de büyük oranda önüne geçilmesi ve Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında yıl sonuna kadar Karşıyaka’nın tüm mahallelerine yayılarak atıkların toplanması hedefleniyor.
Ambalaj atıklarının kaynağından ayrı toplanması kapsamında pilot çalışma olarak Atakent ve Bostanlı mahallesinde kapıdan kapıya mavi poşetler aracılığı ile başlatılan uygulamaya, Bahçelievler, Bahriye Üçok ve Aksoy mahalleleri de sonradan dahil oldu. Vatandaşların evlerinden kaynaklanan geri dönüştürülebilir atıklarının; çöplere karışmadan ayrı toplanmasını hedefleyen sistemde, atıkların konteynerler aracılığı ile toplanmasına da pilot mahalle olarak Atakent’te geçildi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri tarafından bu uygulamanın yıl sonuna kadar tüm Karşıyaka’ya yayılacağı ve atıkların çöplerden ayrı toplanacağı belirtildi. Konutlardan atık yağ toplama çalışmaları ise muhtarlıklar, belediye binası ve tesislere konulan atık yağ toplama bidonları ile toplanmaya devam ediyor.
Atık pillerin ayrı toplanması amacıyla; okullara, muhtarlıklara, süper marketlere, alışveriş merkezlerine, sağlık kuruluşlarına, mahalle merkezlerine, camilere, korumalı sitelere, atık pil çıkaran işyerlerine, belediye tesislerine atık pil toplama kutuları bırakıldı. Vatandaşların evlerinde bulunan kullanım süresi dolmuş arızalı veya atıl hale gelmiş elektronik atıklar da her hafta cuma günü müdürlük personelleri tarafından talep edilen adreslerden alınıyor. Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçların toplanması amacıyla aile sağlık merkezlerine yerleştirilen toplama konteynerleri aracılığıyla mevzuata uygun şekilde bertarafı sağlanıyor. Bayat ekmeklerin toplanması amacıyla, ilçe genelinde 22 noktaya bayat ekmek toplama kutusu yerleştirildi. Haftada 3 gün görevli ekipler tarafından toplanan bayat ekmekler besi çiftliğine gönderiliyor. Ayrıca kullanılmayacak durumda olan mobilya atıkları da toplanmaya başladı. Her ayın 15. ve 30. Günlerinde vatandaşlar tarafından çöp konteynerleri yanına bırakılan mobilya atıkları da personeller tarafından toplanarak geri dönüşüme gönderilecek. Yatak, yorgan, halı ve halıfleks gibi atıkların ise 4 Eylül tarihi itibariyle her cuma günü evlerden toplanması planlanıyor. Vatandaşlar 363 13 61-248 telefon numarası arayarak atıklarının evinden alınması için talepte bulunabilecek. Hayata geçirilen çalışmalar kapsamında doğa korunuyor, Karşıyaka kazanıyor.