Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş firmasının Karaburun’daki rüzgar türbinlerinin yanına kurmak istediği yedi adet güneş enerjisi santralının yapılması planlanan halkın katılım toplantısı gergin geçti.
“Son sözü doğa söyler”, “Hırsa, ranta hayır”, “Meramıza dokunma” yazılı dövizler taşıyan yaşam savunucuları ve bölge halkı “Lodos dışarı” sloganları atarak firmaya tepki gösterdi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır ve Kani Beko’nun da destek verdiği yurttaşlar toplantıyı iptal ettirmek istedi.
Yayla Mahallesi Köy Odası’nda olacağı duyurulan toplantı, yurttaşların tepkisine rağmen köy meydanında yapılmak istenince gerginlik arttı. Bakanlık yetkilileri toplantının yapıldığını ancak bölge halkının istemediği yönünde tutanak hazırladı. Karaburun Kent Konseyi ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.
“Yurttaşlar Çağrıya Kulak Vermedi”
Karaburun Kent Konseyi’nin hazırladığı tutanakta, “Projeye ilişkin tepki göstermek amacıyla ve bilgilendirilmek istemeyen yöre halkının çoğunluk olduğu görüldü. Yöre halkının ‘Mera alanları, tarım alanlarında’ bu projenin yapılmasını istemediği anlaşıldı. Saat 13:00’de planlanan halkın katılımı toplantısı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Müdürlüğü tarafından çağrı yapıldı. Halkın ‘Lodos Dışarı’ şeklinde slogan atarak bilgilendirilmek istemedikleri görüldü. Müdürlük yetkilisi saat 13:01’de bilgilendirme yapmaya başladı, ancak halkın tepki göstererek bilgilendirilmek istemediği görüldü” denildi.
Tutanak tartışmasına CHP’li vekiller ve Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile yurttaşlar tepki gösterdi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Tutanağın köy odasında tutulması gerekiyordu. Orası kapalı olduğu için toplantının bahçede yapıldığını yazdılar. Bu usulsüzdür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne itiraz edeceğiz” dedi.
Öte yandan CHP’li vekiller Murat Bakan ile Kani Beko’nun, firma yetkilisi olduğu iddia edilen bir kişi tarafından fotoğraflarının çekilmesi gerginliği artırdı. Vekiller duruma tepki gösterip şikayetçi olacaklarını bildirirken, olayların büyümesi güvenlik güçleri tarafından önlendi.
Bölgede Tehlike Altında Türler Bulunuyor
Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş adlı firma Karaburun İlçesi, Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı sınırlarında bulunan RES alanlarına yardımcı kaynak olarak GES kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. 7 bölgeye toplam 181 bin 818 panel konulması planlanıyordu.
Bakanlığın “Çevresel Etki Değerlendirme” süreci başlattığı proje alanı 1/100.000 Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre çayır mera alanı olarak kayıtlı. Yine proje alanı Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalıyor. Proje dosyasına göre, güneş enerji santrallarının kurulacağı alanda 15 adet endemik, dört adet nadir ve CITES (Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme) kapsamında beş adet bitki türü tespit edilmiş.
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2022, 07:18