Milas’taki Güllük Körfezi’nde bulunan mevcut limana ek olarak ikinci bir limanın yapılmak istenilmesi; Milaslı STK’ların ve Körfez kıyı sakinlerinin tepkisine neden oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Güllük Körfezi’nde yapılması düşünülen ikinci Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesine karşı; Körfezin kıyısındaki Güllük, Kıyıkışlacık, Zeytinlikuyu ve Boğaziçi sakinleri tepki göstererek eylemlilik süreci başlattılar. Milas’taki STK temsilcileri, limanın yapılmak istendiği yerin Muhtarı Halis Şahin’le birlikte Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’tan sonra Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü de ziyaret ederek, limanın yapılmaması için kendilerinden destek istediler ve ayrıca bir imza kampanyası da başlattılar.
SİT ALANINDA MEKÂNSAL DEĞİŞİKLİK İSTEĞİ
Bir süre önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından başta Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili kurumlara yazılar yazılarak; Muğla ili, Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi 394 ada 649 parsele yapılması düşünülen Yükleme Boşaltma Limanı/İskelesi projesi hakkında iskele yapımı için üçüncü derece sit ve turizm alanı olan bu bölgenin planlarında mekânsal değişiklik yapılmasını istenilmişti.
Körfez kenarında yer alan dört yerleşim birimin sakinleri; “Projelendirilen Limanın yaşam alanlarına huzur ve sükûnu bozacak kadar yakın mesafede yer alacağından, ekolojik dengeleri de bozarak yaratacağı gürültü ve kirlilik nedeniyle, balıkçılığa, turizme, çevreye, doğaya, ayrıca arkeolojik SİT alanı olduğundan kültür varlıklarına da verecekleri zarardan dolayı, bu projeye onay ve ruhsat verilmesine, mekânsal planların değiştirilmesine karşıyız. Bu mesele sadece körfezin değil, ülkenin meselesidir. Güllük Körfezi’nde bulunan Kıyıkışlacık, Zeytinlikuyu, Boğaziçi ve Güllük halkı olarak bu projeye tamamen karşıyız; bu projeye onay ve ruhsat verilmesini istemiyoruz,” diyerek tepki gösterdiler ve proje karşıtı eylemliliklerini sürdüreceklerinim açıkladılar.
İMZA KAMPANYASI VE BELEDİYE BAŞKANLARINI ZİYARET
Milas STK temsilcileri ve Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, ilk olarak Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ziyaret ettiler ve kendisinden projenin hayata geçirilmemesi için destek istediler. Görüşmede, Başkan Tokat tarafından, projeye karşı olduklarına ilişkin bir yazının bakanlığa iletildiği ve Temmuz ayı içinde toplanacak ilk belediye meclisi toplantısında da bunu belediye meclisi kararı haline getireceklerini kaydettiği ifade edildi.
Kıyıkışlacık Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde başlatılan imza kampanyasının gerekçesi şu şekilde açıklandı: “Kıyıkışlacık Pencereli mevkiinde yapılması düşünülen ‘Yükleme-Boşaltma Limanı/İskelesi Projesi’, yaşam alanlarına huzur ve sükûnu bozacak kadar yakın mesafede yer alacağından, gürültü nedeniyle insanlara vereceği stresi, üzüntüyü, hava, kara, deniz ve görüntü kirliliğini de hesaba katarsak; bu proje her yönüyle körfezin bu konumuna hiç de uygun olmayan bir projedir. Bu proje gerçekleşirse cennet koyumuz ve Güllük Körfezi’nin kirliliği katlanarak artacak. Hali hazırda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın haritalarında Güllük Körfezi turuncu renkte yani çok kirli deniz kategorisindeyken (İzmir Aliağa kırmızı ve en kirli), bu proje gerçekleşirse denizimizin ‘Kırmızı En Kirli’ kategorisine girmesi fazla sürmeyecek.”
“HUKUKSUZLUK İÇİN MÜCADELE EDERİZ.”
Son olarak Milas STK temsilcileri, Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin, Milas ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Ateş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü ziyaret etti. Görüşmede STK temsilcileri ve muhtar Şahin süreci özetleyerek, bu projeye karşı olduklarını ve Büyükşehir olarak kendilerine destek verilmesini istediler. Başkan Gürün, “Doğa hepimizin. Liman konusunda belediye olarak biz de sizin gibi düşünüyoruz,” diyerek şunları söyledi:
“Tarihi İasos antik kentimize, bölgemizin turizmine her şeyden önemlisi insanımızın sağlığına, doğaya zarar verecek olan her şeye karşıyız ve bize verilen yetki çerçevesinde katkı sunmaya hazırız. Projeye karşı olduğumuzu belirttiğimiz yazıyı gönderdik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza gönderdiğimiz yazıyı, ilgili teknik birimlerimizin yaptığı teknik incelemeler sonucunda kaleme aldık ve geniş kapsamlı olumsuz bir görüş hazırladık. Her şeye rağmen olumsuz bir durum yaşanacak olursa ve konu adalete intikal ederse, mahkemeye sunulabilecek teknik rapor niteliğinde olumsuz görüş beyan eden bir yazı. Biz ülke ekonomisine katma değer yaratacak her şeyin yanındayız. Ancak insan sağlığına, doğaya zarar vermesi durumunda tabiki karşısında oluruz. Kimseyle kişisel sorunumuz yok. Kıyıkışlacık' ta yapılmak istenilen liman için, belediye olarak Mahalle halkının yanında olur ve her türlü teknik/hukuksal desteği de veririz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Tüm bölge halkı ve siteler dahil birlik içinde olunursa, başarılı olacağınıza inanıyorum.”
Kıyıkışlacık Muhtarı Halis Şahin görüşme sonrası şöyle konuştu: “Biz artık biliyoruz ki, Milas Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi bizimle beraber ve her türlü mücadelede yanımızdalar. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat 'a çok teşekkür ediyoruz. Mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz.”