Antalya‘nın Korkuteli ilçesindeki Dereköy Yaylası’nda, tarım arazilerinin ortasına açılmak istenen kömür madenine karşı, yöre köylüleri, sivil toplum örgütleri, uzmanlar ve çevre aktivistleri bir araya geldi. Turkuaz Kömür İşletmeleri AŞ tarafından, Dökük Mevkii’nde açılmak istenen madenin, bölgede 11.00 dönümü kaplayan tarım arazinin 1.500 dönümüne, yani tüm alanın yüzde 14’üne kurulmak istendiğine dikkat çeken Dereköylüler, Antalya Valiliği, kaymakamlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüğü, DSİ bölge müdürlüğü ve Orman bölge müdürlüklerine dilekçeler vererek maden için başlatılan sürecin sonlandırılmasını istedi.
Dereköy’ün ana geçim kaynağı, tarımsal üretim. Köydeki üretim miktarları ise kayısı 7 bin ton, vişne 1000 ton, şeftali 5 bin ton, erik ise 4 bin ton olarak gerçekleşiyor. Kömür madeni açılmak istenen yerin 300 dönümünde sulu tarım yapılırken, geri kalan tarım alanlarında buğday ve nohut yetiştiriliyor. Yayla Mevkii’nde ayrıca meyve bahçeleri bulunuyor.
Rakımı 1500 olan Dereköy Yaylasının kuzeyindeki Sülekler Yaylası’nda 4 bin, doğusundaki Varsak Yaylasında 2472, batısındaki Yağca Yaylasında ise 1500 dönüm tarım arazisi bulunuyor.
Kömür madeni açılmak istenen alanı bu arazilerin tam ortasında yer aldığını belirten kişi ve kurumlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kömür için ‘kamu yararı’ kararı veremeyeceğine dikkat çekti:
“Tarım arazilerinde madencilik yapılabilmesi için 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 13. Maddesi gereğince Tarım Bakanlığının “kamu yararı kararı alması gereklidir” demektedir. Bakanlık, tarım merkezinde böyle bir kararı nasıl alacaktır? Tarlasını kömür madenciliği için kiraya vermek istemeyen köylülere “kamulaştırma” baskısı yapılamaz!”
Dereköy’ün ikinci önemli geçim kaynağı ise hayvancılık. Bölgede 26 ailenin hayvancılık yaptığı belirtilen ortak açıklamada, sadece Dereköylülerin altı bin ila yedi bin civarında koyun ve keçisi bulunduğu, diğer köylerde de küçükbaş hayvancılık yaptığı belirtildi.
Barajın su toplama havzasında
Yöre halkının içme suyu kaynağı Dereköy Dağı, Kartal Su kaynağı mevkii, kömür madeni açılmak istenen yere sadece 2 km. uzaklıkta. Bütün Korkuteli’nin ana su kaynağı olan Korkuteli Çayı‘nı ve bölgede kurulu Korkuteli Barajı’nı besleyen Menevşelik su kaynakları da açılmak istenen madenin tehditi altında. Açıklamada, su kaynaklarının üzerine kömür madeni açılamayacağına vurgu yapıldı:
“Korkuteli, çok önemli meyve ve sebze üretim yeri olarak bu baraja muhtaçtır ve barajın su kaynaklarının korunması hayati önemdedir. İklim değişikliği suları hızla kuruturken, su kaynaklarının üzerine kömür madeni açılamaz Halkın vergileriyle kurulan Korkuteli Barajı’nı riske atacak yerde kömür madeni olmaz, olamaz, Dereköy Köylülerinin içme suyu kaynağına çok yakın mesafede kömür madeni olmaz, olamaz!
Dereköy, çok sıcak bir bölge olan Akdeniz’de halkın yazın yaşadığı bir yayla bölgesi. Yaylada kömür tozlarından olumsuz etkilenecek büyük ardıç ormanları da bulunuyor.
Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2020, 14:10