Bornova Belediyesi hacimli atıklar sorununu çözüyor

Bornova Belediyesi ile İYTE tarafından yürütülen ve hacimli atıkların geri dönüşümünü sağlayan AB destekli URBANREC projesinin yaygınlaştırılması için eğitim toplantılarına başlandı.

Bornova Belediyesi hacimli atıklar sorununu çözüyor

Avrupa Komisyonu Ufuk 2020 programı tarafından finansal olarak desteklenen URBANREC Projesi kapsamında Atık Getirme Merkezi kuran Bornova Belediyesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) işbirliğiyle uyguladığı projenin yaygınlaştırılması için çalışıyor. Bornova Belediyesi, Avrupa’dan 20 proje ortağı ve İYTE ile birlikte dahil olduğu URBANREC Projesi kapsamında büyük hacimli evsel atıkları ekonomik değeri olan geri dönüşüm ürünlerine dönüştürüyor. Bornova Belediyesi bu projeyle evsel atıklardan kullanılabilecek olanları ihtiyaç duyanlara ulaştırırken, kullanım değerini kaybetmiş olan atıkların ise ayrıştırılıp işlenerek hammadde olarak değerlendirilmesini öngörüyor.

Vatandaşlar atıklarını, Kemalpaşa Caddesi üzerinde kurulan Atık Getirme Merkezi’ne kendi imkanlarıyla getirip teslim edebiliyor. Buraya getirilebilecek atıklar arasında kağıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünleri, pil, akümülatörler, flüoresan lambalar, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, ilaç, atık yağlar, hacimli atıklar, ömrünü tamamlamış lastikler yer alabiliyor. Burada toplanan atıklar gruplarına göre ayrılarak geri dönüşüme kazandırılıyor.

URBANREC Projesi’ni yaygınlaştırmak amacıyla daha önce de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile birlikte kurum içi eğitim faaliyetlerini başlattı. Bu kapsamda Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde muhtarların ve belediye çalışanlarının katıldığı eğitim programı düzenlendi. Projenin ayrıntılarını İYTE Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Sofuoğlu anlattı. Üç gün süren ve üç ayrı grubun katıldığı eğitimlerin sonunda katılımcılar, Bornova Belediyesi’nin kurduğu Atık Getirme Merkezi’ni de ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2019, 01:18

Evrim Hüsem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER