Her yıl Genç Başarı Vakfı tarafından, öğrencilerin şirket hayatını öğrenmeleri için düzenlenen “GençBizz” girişimcilik yarışması aslında okullar arasında değil öğrencilerin kurdukları şirketler arasında yapılıyor. Yarışma konseptinde bütçe dahil olmak üzere şirketin tüm işleyişi ile öğrenciler bizzat kendileri ilgileniyor. İzmir Bilfen Liselerinden 23 genç girişimci öğrenci, Genel Müdürlüğünü Lara GEZGİN, Üretim Müdürlüğünü Berke Başar ŞENOL, Üretim Geliştirme Müdürlüğünü Yunus Emre TUGAY, Pazarlama Müdürlüğünü Yankı Yılmaz TEMİZOCAK, Finans Müdürlüğünü Ayçe Işık ALTIN, İnsan Kaynakları Müdürlüğünü Arhan BEYLER ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünü Yaren CILIZOĞLU’nun üstlendiği Bilfix Genç Başarı Şirketi”ni tekrar hayata geçirdi ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda “GencBizz” yarışmasına başvuru yaptı. Üretimlerinde “UPCYLING” yöntemini kullanan ve Türkiye’de kurulan 550’ye yakın şirket içinden ilk 35’e girme şansı yakalayan öğrenciler, haziran ayında yapılacak final için çalışmalarına devam ediyor.
Genç Girişimcilerden örnek proje
Yarışmaya katıldıkları “UPCYLING” projesi hakkında bilgi veren Bilfix Genç Başarı Şirketi Genel Müdürü Lara Gezgin; “Bu fikir tamamen doğayı plastik atıklardan kurtarmak üzerine ne yapabiliriz sorusunu sormaya başladıktan sonra ortaya çıktı. UPCYLING yöntemiyle plastik kullanımını minimum seviyeye indirebileceğimizi gördük. Bilindiği üzere günümüzde kullandığımız çoğu ürün plastik, maalesef plastiğin çevreye ağır zararlar verdiği kanıtlanmış bir gerçek. Biz Bilfix Şirketi olarak yüzde 100 plastikten imal edilmiş ürünlerin içeriğini değiştiriyoruz. İçeriğe yüzde 20 oranında organik atık (Portakal kabuğu veya Kahve Telvesi)karıştırarak daha doğa dostu bir malzeme ortaya çıkarabiliyoruz. Bu sayede de plastik kullanımını yüzde 20 azaltarak RTV( kalıp silikon, herhangi bir nesnenin kalıbını çıkarmak için kullanın bir madde) yardımıyla istediğimiz ürünün kalıbını çıkarıp bu yeni malzememizle üretim yapabiliyoruz.” dedi.
Sürdürülebilir bir projeye için ilk adım
Öğrenciler bu fikirleriyle yediğimiz meyvelerin kabuklarından bile, daha çok plastik malzemeden üretilen tokalara, anahtarlıklara ya da plastik kullanılan ne varsa ona dönüştürülebileceği bir mekanizma kurmayı hedefliyor. Bir sonraki aşamada daha kompleks geometriler ve hatta mühendislik çalışmalarında dahi prototiplemede kullanılan 3 boyutlu yazıcı filamanlarını geliştirdikleri hammaddeden imal ederek daha geniş ye daha yüksek katma değerli bir pazara açılmayı hedefliyor.