'Avrupa çevre durumu ve 2020 görünümü' (SOER 2020) raporuna göre Avrupa’nın çevre ve iklim politikaları, geçtiğimiz yıllarda çevrenin iyileştirilmesine yardımcı olmasına rağmen, Avrupa’nın yeterli ilerleme kaydetmemesine ve önümüzdeki on yılda çevre ile ilgili görünümün olumlu olmadığına dikkat çekiyor.
Mevcut politkalar yeterli değil
Avrupa'nın 2020 ve 2030 politika hedeflerini karşılamada nerede durduğunun ve sürdürülebilir, düşük karbonlu bir geleceğe geçiş için 2050 yılı hedeflerinin kısa bir özetini sunan SOER 2020, aynı zamanda şimdiye kadar Avrupa'da yapılmış olan en kapsamlı çevresel değerlendirme raporu.
Raporda, Avrupa'nın iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme konusunda son 20 yılda önemli ilerleme kaydettiği, sera gazı emisyonlarını azalttığı, hava ve su kirliliği ve plastik atıklarla mücadelede yeni politikalar geliştirdiği ve biyo-ekonominin desteklenmesi gibi diğer alanlarda da ilerlemeler kaydettiği belirtilirken mevcut politikaların yeterli olmadığı ifade ediliyor.
Gıda, enerji ve ulaşımda köklü değişim gerekiyor
Daha iyi koordinasyona ve modern yaşam tarzının temelini oluşturan gıda, enerji ve ulaşım alanlarında köklü bir değişimin gerektiğine vurgu yapan raporda ayrıca devletlerin sürdürülebilirliğe nasıl geçiş yapabileceğine değiniliyor.
"Avrupa mevcut yenilikleri ve teknolojileri nasıl kullandığını, üretim süreçlerinin nasıl geliştirilebileceğini, sürdürülebilirliğe yönelik araştırma ve geliştirmenin nasıl teşvik edilebileceğini ve tüketim modellerinde ve yaşam tarzlarındaki değişikliklerin nasıl tetiklenebileceğini yeniden düşünmelidir." denilen raporda çevreye zarar veren faaliyetleri sübvanse etmek için oluşturulan kamu fonlarının geride bırakılmasının zamanının geldiği savunuluyor.
Çevrenin durumu daha da kötüye gitti
Avrupa'daki genel çevre eğilimlerinin 2015 yılındaki AÇA raporundan bu yana iyileşmediği belirtilen değerlendirme raporunda, başta 'biyolojik çeşitlilik hedefleri' olmak üzere 2020 hedeflerinin tutturulamamış olduğu aktarılıyor. 2030 ve 2050 için uzun vadeli hedef ve amaçlara ulaşma şansının hala mevcut olduğu not edilirken şu anki ilerleme hızının bu uzun vadeli hedeflere erişmek için yeterli olmadığının altı çiziliyor.
AÇA tarafından, her beş yılda bir yayınlan kapsamlı çevre roparlarının altıncısı olan SOER 2020, 33 üye ve altı işbirliği yapan ülkenin dahil olduğu Avrupa Çevre Bilgi ve Gözlem Ağı (Eionet) ile yakın işbirliği içinde hazırlandı.
Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2019, 11:36