AB'den iklim değişikliği açılımı: Bütçenin dörtte biri mücadeleye ayrılmalı

AB'den iklim değişikliği açılımı: Bütçenin dörtte biri mücadeleye ayrılmalı

AB'den iklim değişikliği açılımı: Bütçenin dörtte biri mücadeleye ayrılmalı

Sekiz Avrupa Birliği (AB) lideri, çevre kriziyle ilgili bir strateji ve politika belirlenmesini ve AB bütçesinin en az yüzde 25’inin iklim değişikliğiyle mücadeleye ayrılmasını talep etti.

Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve İsveç AB’nin sera gazı emisyonunu "en geç 2050’ye kadar sıfıra indirmeyi" hedefleyen bir öneriyi imzaladı. 9 Mayıs Avrupa Günü için Romanya'nın Sibiu kasabasında buluşan liderler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin önderliğinde çevre bütçesi teklifini açıkladı.

“Çevre krizi insanlığın geleceğini derinden etkileyecek”

Sekiz devlet liderinin imzaladığı iklim değişikliğine karşı mücadele teklifinde, "çevre krizi insanlığın geleceğini derinden etkileyecek” ifadelerine yer verildi.

Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Lüksemburg, Portekiz, İspanya ve İsveç hükümeti, son zamanlarda yapılan gençlik iklim yürüyüşleri ve protestolarla birlikte vatandaşlarının iklim konusunda endişeli olduklarını belirtti.

Öte yandan Paris İklim Anlaşması’nın imzalanmasının ardından sera gazı salınımına dair alınan önlemlerin halihazırda ‘sert’ olduğunu belirten bazı ülkeler şartların daha da katılaştırılmasına karşı çıkıyor. İklim krizine karşı sert önlemlerin alınmasına karşı çıkan bu ülkelerden biri de Almanya. Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden Almanya, alınacak kararlardan sanayisinin olumsuz etkilenebileceğinden dolayı tedirgin.

"Paris İklim Anlaşması'na hiçbir AB ülkesi tamamen uymuyor"

Sekiz AB liderinin imzaladığı iklim teklifinde, “Şu an müzakere sürecinde olan AB bütçesinin en az yüzde 25’i iklim değişikliğiyle mücadele projelerine aktarılmalı” ifadelerine yer veriliyor. Söz konusu devletler, 2021-2027 AB bütçesinde hedefledikleri miktarın kabul edilmesi için görüşmelere devam ediyor.

Öte yandan İngiliz Granham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırmaları Enstitüsü tarafından yayınlanan 2018 yılı raporuna göre, küresel ısınmayla mücadele için 2015 yılında imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın muhatabı 195 ülkeden sadece 16'sı anlaşmaya tamamen uyuyor.

Raporda anlaşmanın öncüsü Fransa dahil hiçbir AB ülkesinin ise küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının yayılımını önlemek için sorumluluklarını tam olarak yerine getirmediği görülüyor.

Admin3

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER