Avrupa Çevre Ajansı (EEA), resmi AB verilerini Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) sundu.
961 sayfalık envanter raporu, AB’nin 2020 iklim hedefini tutturma ve hatta bu hedefin üzerine çıkma yolunda olduğunu gösteren ön verileri doğruladı.
Çevre Ajansı, AB’nin 2019’da emisyonlarını %26 oranında azalttığını ve COVID-19 pandemisine yönelik kısıtlamaların emisyon seviyelerini etkilemeye başlamadan önce %20 hedefine ulaştığını belirtti.
EEA, AB ülkelerinin ekonomilerini koronavirüs salgınını kontrol altına almak için kapatması nedeniyle COVID-19 karantinalarının “2020’de emisyonların azaltılması üzerinde önemli bir etkisi olduğunu” kabul etti.
Ancak ajansa göre veriler, AB’nin bu hedefine ulaşmasında 30 yıllık bir düşüş eğilimini doğruluyor.
Son 30 yılda AB emisyon kesintileri, esas olarak yenilenebilir kaynakların artan kullanımı ve elektrik üretiminde kömürün gazla değiştirilmesinden kaynaklandı.
Rapor, kömür kullanımının benzeri görülmemiş bir düşüş yaşadığını ve 2020’de 1990’a göre üç kat daha düşük olduğunu gösterdi.
Rapora göre, imalat sanayileri emisyonlarda genel bir düşüş kaydetse de, emisyonları sırasıyla 53 ve 80 milyon ton CO2 eşdeğeri ile artan bir ulaşım ve iklimlendirme ile ilgili istisnalar bulunuyor.
Çevre Ajansı, neredeyse tüm AB ülkeleri emisyonlarını azaltmayı başarsa da, düşüşün esas olarak son 30 yılda toplam net azaltım miktarının %47’sini oluşturan İngiltere ve Almanya’dan kaynaklandığını belirtti.
Birleşik Krallık’ın 2020’de AB’den ayrılması ve koronavirüs pandemisinden sonra emisyonların yeniden artmasıyla birlikte, gelecek raporlarda rakamlar pembe bir tablo çizmeyebilir.
Geçen yıl yayımlanan AB verilerine göre, ekonomi pandemi kapanmalarından kurtulurken, geçen yıl ilkbaharda emisyonlar %18 arttı. Avrupa’nın kömürden çıkışı ise, kömürden gaza geçişi engelleyen artan gaz fiyatları nedeniyle yavaşladı.
Kâr amacı gütmeyen bir grup olan Carbon Market Watch’tan Wijnand Stoefs, “2019-2020’deki %11’lik düşüş, iklim açısından iyi bir haber, ancak büyük olasılıkla COVID ve buna bağlı genel ekonomik faaliyetin durmasından kaynaklanıyor” dedi.
Geçen yıl onaylanan Avrupa İklim Yasası uyarınca AB, 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmadan önce, 2030 yılına kadar seragazı emisyonlarını %55 net azaltmayı hedefliyor.