ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Krizin farkına varın !

YAŞAM

11 yaşındaki iklim aktivisti Deniz’den yetişkinlere çağrı: Krizin farkına varın

Dünya iklim kriziyle karşı karşıya. Küresel ısınma günden güne dünyayı ısıtırken, orman yangınları, sel felaketleri ve toplu hayvan ölümleri ekosisteme zarar veriyor. Buna karşı eyleme geçen 15 yaşındaki Greta Thunberg’in ardından, dünya çapında çocuklar iklim için cuma grevlerine başlamıştı. 11 yaşındaki çocuk aktivist Deniz Çevikus Türkiye’de 15 Mart ve 26 Mayıs’ta yapılan iklim grevlerinin ardından cuma grevlerine devam ediyor. Yaşıtlarının hatta yetişkinlerin haberinin olmadığı konuyla ilgili endişelerini dile getiren Çevikus, “İklim aktivisti Greta Thunberg’i sosyal medyadan takip ediyordum. Onun eylemleri sayesinde iklim değişikliği hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum ve geleceğim için endişelenmeye başladım. Hiçbir şey yapmamış olmak istemiyorum, gelecekte pişman olmayacağım” diyor.

Deniz Çevikus (11) İstek Kemal Atatürk Ortaokulu’nda 7. sınıf öğrencisi. 23 haftadır her cuma günü İstanbul’un çeşitli yerlerinde yaptığı “iklim grevi”ni geçen cuma günü, Kadıköy Ali Suavi Sokak’ta gerçekleştirdi. Çocuk aktivist Deniz Çevikus’un Çevre sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

İklim krizinden bahsedebilir misin?  Günlük hayatımızda kullandığımız fosil yakıtların atmosferde oluşturduğu tabaka sebebiyle dünyamız giderek ısınıyor. Ülkemizde ve dünyanın birçok bölgesinde orman yangınları var. Örneğin dünyanın akciğerleri olarak bildiğimiz Amazon Ormanları yanıyor ve birçok ekosistem zarar görüyor.

Anlatmaya devam

Arkadaşların eyleminle ilgili ne düşünüyor?  “İlk iklim grevine tek başıma gittim fakat 24 Mayıs’takine okuldan arkadaşlarımla gittik. Anlattıkça arkadaşlarım da krizin boyutunun farkına varıyor. Sloganım, ‘Farkına varan, harekete geçer’ İnsanlar iklim krizi hakkında bilgi sahibi değil ve farkına vardıkça onlar da endişelenmeye başlıyor. Ailem de bana destek oluyor. Bu yüzden iklim krizini anlatmaya devam edeceğim

Siz de bir şey yapabilirsiniz

Peki “dünyamızın geleceği” için ne yapmak gerekiyor?  En büyük görev yöneticilere düşüyor. Her devlet Paris İklim Anlaşması’nı imzalamalı. Bu anlaşma fosil yakıtların önüne geçiyor. Bizim de günlük hayatta toplu taşımayı tercih etmek, yürüyebileceğimiz mesafeyi yürümek gibi yapabileceğimiz şeyler var. Bilimsel araştırmalar 11 yıl içinde iklim krizinin önüne geçilemezse dünya için geri dönüşün olamayacağını söylüyor

İklim krizi ile ilgili insanlara ne söylemek istersin?  20 Eylül’de Kadıköy’de yetişkinlerin de katılacağı bir iklim grevi olacak. Her bireyin iklim krizine karşı yapabileceği şeyler var ve bu sebeple herkesi bu greve davet ediyoruz.

Sokakta aktivist olarak tanınıyor

Bu haftaki grevde Deniz’e desteğe gelen okul arkadaşı, Nehir Aydemir “Kitlesel iklim grevlerine katılmıştım, Deniz’in insanlara bilgi vermesi hoşuma gitti ve ben de dünyamızın geleceği için bir şeyler yapmak istedim. O yüzden bugün buradayım” dedi. Kızına destek olan anne Handan Balkara Çevikus ise “Okul içindeyken sadece arkadaşlarına temas edebiliyordu fakat okul dışına çıktıktan sonra sosyal medya sayesinde yayılmaya başladı. Deniz’i sokakta yürürken ‘iklim aktivisti’ olarak tanımaya başladılar. Ben de en azından kızıma destek olarak iklim krizine karşı bir şeyler yapmış oluyorum” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.