Bilim insanlarına göre, yaklaşık üç milyon yıl önce insanlarla akraba olan altı tür Dünya'da var oldu. Ancak, bunlardan sadece günümüz modern insanlarını oluşturan "homo sapiens" hayatta kaldı.
One Earth dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada, iklim değişikliğinin dünyadaki yaşamın evrimsel tarihini şekillendirmede önemli bir rol oynadığını belirtildi. Araştırmada, aşamalı yok oluşları açıklamak için birden fazla teori öne sürüldü.
İtalya'da Napoli II. Frederico Üniversitesi tarafından gerçekleştiren çalışmada, araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen ani sıcaklık artışlarına ya da ani soğuklarına uyum sağlayamamanın canlıların kaderlerini belirleyen en önemli unsur olduğunu bildirdi.
SON BEŞ MİLYON YILDA GELEN İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ İNCELEDİ
Bilim insanları çalışma kapsamında, her bin yıllık zaman dilimine ilişkin iklim koşullarını belirlemek amacıyla, son beş milyon yıldaki sıcaklık, yağış, nem diğer metorolojik verilerini analiz etti.
6 TÜRÜN ZAMAN İÇİNDEKİ NÜFUSU MODELLENDİ
Bununla birlikte, 2 bin 750'den fazla fosilden oluşan kapsamlı bir veri tabanına bakılarak altı Homo türünün (Homo habilis, Homo ergaster, Homo erectus, Homo neanderthalensis, Homo Heidelbergensis ve Homo sapiens) zaman içindeki popülasyonu modellendi.
Analiz, üç Homo türünün (Homo erectus, Homo heidelbergensis ve Homo neanderthalensis) soyu tükenmeden hemen önce 'iklimsel nişlerinin' çoğunu kaybettiğini ortaya çıkardı. İklimsel niş tabiri, "sıcaklık, kuruluk, soğukluk veya nem gibi değişkenler dikkate alınarak, türlerin hayatta kalması için tam olarak uygun koşulların olduğu bir yeri tanımlamak için kullanılıyor.
NEANDERTALLER 40 BİN ÖNCE, HOMO-ERECTUS 70 BİN YIL ÖNCE DÜNYADAN SİLİNDİ
Bu kapsamda araştırmacılara göre, ani ve yoğun iklim değişikliği nedeniyle Neandertaller yaklaşık 40 bin yıl önce, Homo erectus ise bundan 70 bin yıl önce yok oldu.