Avustralya'nın yangınlardan çok sert bir şekilde etkilenen Güney Avustralya Eyaleti'nde bulunan bir bölgenin yöneticileri, eyaletteki kısıtlı su kaynaklarını tükettikleri için 10 bin civarı yabani devenin helikopterlerden ateş edilerek itlaf edilmesi kararına onay verdi.
Çeşmelerle su depolarının da aralarında bulunduğu ellerindeki tüm su kaynaklarına ihtiyaç duyan yerel halk, hayvanların topluluklarına girmesinden ve zarara yol açmasından şikayet ediyor.
Eyaletin kuzeybatısında bulunan Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinin yöneticilerinden Marita Baker,"Sıcak ve rahatsız koşullarda sıkışıp kalmış durumdayız, rahatsız hissediyoruz çünkü develer çitleri yıkıp içeri giriyor, evlerin etrafına geliyor ve klimalardan su içmeyi deniyor."
Bu hayvanlar aynı zamanda sera gazı salımıyla ilgili endişeler nedeniyle de avlanacak çünkü bu hayvanlar yılda bir ton karbondioksitin etkisine eşdeğer metan salıyor. Güney Avustralya Çevre ve Su Bakanlığı sözcüsü, deve sayısındaki artışın bölgede pek çok soruna sebep olduğunu belirtti.
Bakanlığın verdiği ifadeler şöyle: "Bu, altyapının ciddi hasar görmesi, aile ve toplulukların tehlikeye girmesi, APY topraklarında otlatma sıkıntısının artması ve bazı develer susuzluktan ölürken ya da suya ulaşmak için birbirlerini çiğnerken hayvanların ciddi refah sorunlarıyla sonuçlanıyor. Bazı vakalarda ölü hayvanlar önemli su kaynaklarını ya da kültürel alanları kirletti."
Ülke genelindeki toplam sayısının 1,2 milyon olduğu tahmin edilen deve sayısını kontrol altına almak için yürütülecek operasyonunun beş gün sürmesi planlanıyor. Hayvanların ölüleri yakılarak ya da gömülerek ortadan kaldırılmadan önce kurumaya bırakılacak.
Develer Avustralya'ya 19. yüzyıl boyunca Hindistan'dan ve Afganistan'dan getirildi ve bu hayvanlar ulaşım ve inşaatlarda kullanıldı. Eğer avlanma gerçekleşmezse sayıları her 8 ya da 10 yılda bir iki katına çıkacak. Bu operasyon, ülke çapında devam eden orman ve çalı yangınlarında bir milyardan fazla hayvanın öldüğü tahmin edilirken başlatılacak.
Sidney Üniversitesi'nden ekoloji uzmanı Chris Dickman; daha önce yaklaşık yarım milyon olarak hesaplanan telef olan canlı sayısının iyimser bir tahmin olduğunu, bu sayının yarasa, kurbağa ve omurgasızları içermediğini ifade etti.
Dickman'a göre bu hayvanları da dahil edince "hiçbir şüphe olmaksızın" kayıplar 1 milyarı aştı ki Dickman bunun da "çok iyimser bir sayı" olduğunu belirtti. Doğal hayatı koruma yanlıları ve yaban hayat uzmanları, çalı yangınlarının bazı hayvan türlerini tamamen ortadan kaldırmış olmasından korkuyor.
Yangınların üçte birini küle çevirdiği ve artık "kavrulmuş boş arazi" olarak anılan Kanguru Adası'nda, "Kanguru Adası keseli faresi" ismi verilen küçük keseli canlılar ve parlak siyah kakadular tamamen ortadan kalkmış olabilir.
Orhan tütgün 5 Yıl Önce
Ben itlaf edilecek develere gönüllü bakıp beslemeye talibim