İzmir Aliağa’da dünya standartlarında bir petrokimya kompleksi kurmak amacıyla Azeri SOCAR’la anlaşma yapan İngiliz petrol devi BP’nin bu kararı almasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası azalan bürokrasinin etkili olduğu ortaya çıktı. Türkiye’ye 14.2 milyar dolarlık yatırım yapan SOCAR Türkiye’nin CEO’su Zaur Gahramanov, 1.8 milyar dolara yakın yatırımı yüzde 50-50 ortaklıkla yapacaklarını belirterek, “BP ile Azerbaycan’da 25 yıldır ortak çalışıyoruz. Başkanlık sistemi sonrası Türkiye’de kararlar çok hızlı alınıyor. Son 1 yılda bürokrasi kalktı. Artık 15 ayrı bakanlığa gitmiyoruz. Tek bakanlıkta işimizi çözüyoruz. BP de bunu gördü, yatırıma geldi” ifadelerini kullandı.
BİR İZİN İÇİN 60 GÜN BEKLEDİK
6.3 milyar dolara kurdukları STAR Rafineri yatırımı sırasında yaşadıklarını da anlatan Gahramanov, “648 ayrı lisans ve 700 ayrı izin aldık. Belediyedeki bir uzman bir izin için 60 gün bekletti. Böyle bürokrasi Sovyetler döneminde bile yoktu. Ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtikten sonra çok şey değişti” diye konuştu.
PETROKİMYA KAYNAKLI AÇIĞIN 6 MİLYAR DOLARINI KAPATACAK
SOCAR’ın Türkiye’deki yatırımları tamamlandığında, değeri 19.5 milyar dolara ulaşacak. Bugüne kadar Petlim, Petkim, STAR Rafineri ve TANAP dahil yapılan yatırım harcamaları 14.2 milyar doları buldu. Azerbaycan dışındaki en büyük yatırımlarının Türkiye’de olduğuna dikkat çeken Gahramanov, “Petkim’e her yıl 100 milyon dolar yatırdık. Bu yolla cari açığın 400-500 milyon dolar artmasını engelledik. STAR Rafinerisi’yle 1.5 milyar doların Türkiye’den çıkmasını engelledik. 1.8 milyar dolarlık yeni petrokimya kompleksi yatırımıyla, petrokimya kaynaklı 11.5 milyar dolarlık açığın 6 milyar dolarlık kısmını kapatacağız. Yani toplamda 7-8 milyar dolarlık açık kapanmış olacak” dedi.
SATIN ALMAK İÇİN 700 İSTASYONLU ŞİRKET BAKIYORUZ
“Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısıyız ama biz yabancı değiliz. Bunu devletin desteğinde de görüyoruz” diyen Zaur Gahramanov bundan sonraki süreçte dağıtım sektöründe de büyüyeceklerini söyledi. Geçtiğimiz günlerde EWE’nin Türkiye’deki doğalgaz dağıtım şirketlerindeki payını aldıklarını hatırlatan Gahramanov sırada ise akaryakıt dağıtımı olduğunu söyledi. İstanbul Havalimanı’nda 9 akaryakıt istasyonu açarak stratejik olarak orada olmak istediklerini belirten Gahramanov satın almak için en az 600-700 istasyonu olan bir akaryakıt dağıtım şirketi baktıklarını söyledi.