Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Burdur’un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumsalı ve suyunun turkuaz rengiyle “Türkiye’nin Maldivleri” olarak anılan Salda Gölü’nü korumak için yeni adımlar attı. Edinilen bilgilere göre bakanlık, yılda 1.5 milyon olan ziyaretçi sayısını üniversitelerle yapılan taşıma kapasitesi çalışmaları sonucunda kısıtlama yaparak 570 bine düşürecek. Bakanlığın Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yeni çalışmanın detayları ortaya çıktı. Buna göre, anlık kişi kapasitesi 540 olacak şekilde bölgeye girişler kontrollü sağlanacak. Bu sayıdan fazla olan turist sayısı ise gölün etrafında başka alanlara yönlendirilerek hassas alanda koruma devam ettirilecek.
Salda Gölü ve çevresinin korunan alan büyüklüğü 7 kat artırılırken, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha önce yaptığı açıklamalarda, Beyaz Adalar bölgesinde yaklaşık 1.5 kilometrelik sahil şeridindeki taşıma kapasitesine bağlı olarak ziyaretçi sayısını belirleyecek çalışmayı başlattıklarını açıklamıştı.
Kuma ayak değmeyecek Ziyaretçiler Salda’da plaja yaklaşmadan seyir teraslarından bölgeyi izleyecek. Kontrolsüz kullanımların bulunduğu alanda mevzuata aykırı yapılaşmalar kaldırıldı. Gölün tamamının etrafına ahşap bariyerlerden set yapılırken ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri üniteler 600 metre geriye çekildi. Beyaz Adalar bölgesinde belli mesafede kuma basmak da yasak. Alanın otopark ihtiyacı, 2 kilometre uzaklıkta sit alanı dışında bir alanda çözümleniyor. Gölün etrafındaki köylerin turizmden faydalanmasını sağlamak için çalışmalar yapılırken bölgedeki tarımsal faaliyetler için kuyulardan su çekilmesi yasaklandı. Bu alanlarda oluşabilecek kaybın yerine geçecek yeni çalışmalar da yapılacak.
Bilim dünyasını heyecanlandıran çalışmaSalda Gölü son olarak ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) yaptığı açıklama ile gündeme geldi. NASA, Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini arayacak uzay aracı Perseverance’ı göndermeye hazırlanırken, benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olan Burdur’daki Salda Gölü’ndeki araştırma sonuçlarını paylaştı. ‘Mars’a geri sayım başladı’ başlığıyla yayımlanan duyuruda, “Salda Gölü sayesinde ne bekleyeceğimize dair bazı fikirlerimiz var” denildi. Bu alandaki bilimsel çalışmalar şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile devam ediliyor. NASA’nın Mars’ta yürüttüğü çalışmalara ışık tutması hedeflenen çalışmada saha analizleri yapılıyor.