ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: "Büyük İstanbul depremi diye bir şey yok"

GÜNDEM

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, ‘İstanbul Deprem Sakıncası, Depremden Nasıl Kurtulunur?’ isimli seminerde depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Ercan İstanbul’da daha küçük iki deprem beklediklerini belirterek, "Büyük İstanbul depremi diye bir şey yok" dedi.

Jeofizik Yüksek Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın açıklamaları şöyle:

“BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ DİYE BİR ŞEY YOK”

“Kaçak yapılar ana yapıyla aynı salınımı yapmazlar ve öncelikli olarak yıkılırlar. Dolayısıyla kaçak yapılar imar barışına sokulmuşsa bir inşaat mühendisine statik proje yaptırıp ana yapıya bağlamalarını öneririm. Büyük İstanbul depremi diye bir şey yok. İnsanlara gereksiz korku salmamak lazım. Daha küçük olarak iki depremin olacağını burada kanıtlarıyla sunduk.

"TÜRKİYE’NİN EKONOMİSİNE BÜYÜK ZARAR VERİYOR"

Bütün Kuzey Anadolu kırığının geçmişinde 8’den daha büyük bir deprem olmamış. Bütün Anadolu yarımadasında ve özellikle İran’dan başlayarak Alpler’e kadar 8 büyüklüğünde bir deprem olmamış. 8-9 büyüklüğündeki depremler genellikle Uzakdoğu’da, Pasifik’te ve Amerika kıyılarında oluyor. Dolayısıyla Türkiye’nin olduğundan daha büyük bir depreme gebeymiş gibi göstermek Türk halkının psikolojisini bozuyor. Aynı zamanda yatırımların Türkiye’den kaçmasına neden oluyor. Hatta gezginlerin Türkiye’ye gelmemesine ve daha az zaman geçirmesine neden oluyor. Türkiye’nin ekonomisine bu tür çığırtkanca yapılan açıklamalar büyük zarar veriyor.

“HER AN DEPREM OLABİLİR AÇIKLAMALARI BİLİMSEL BİR ŞEY DEĞİL”

Bir insanın her an deprem olabilir demesi için bilim adamı olmasına gerek yok. Ama bir deprem bilimci için depremi kestirmek demek depremin yerini, büyüklüğünü ve zamanını söylemek demektir. Bu üçünü söyleyebiliyorsan deprem tahmini yapabiliyorsun demektir. Her an deprem olabilir açıklamaları bilimsel bir şey değil."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.