ÇEVRE SAĞLIĞI OLMADAN İNSAN SAĞLIĞI OLMAZ
Bir yanda bu virüsten korunmak için sterilizasyonu önerirken diğer taraftan hangi mikropları taşıdığını bilmediğimiz kirli çöpleri ülkemize kabul etmeye devam etmek alınan tedbirleri en hafifinden etkisizleştirecek, corona virüse karşı yürütülen mücadeleyi boşa çıkartacaktır.
Artık çevre sağlığı olmadan insan sağlığını koruyamayacağımızı bilmeliyiz. Türkiye’nin bu virüsten diğer ülkelere göre daha az etkilenmesinin sebebi zamanında alınan etkili tedbirlerdir. Bu önlemlerin boşa çıkmaması için çevre sağlığı ile ilgili adımların süratle atılarak her türlü atık (cöp) ithalatı en azından virüs tehlikesi geçene kadar durdurulmalıdır. Aksi takdirde hem vatandaşlarımız bu tehlikeden korunmakta zorlanacak hem de ülke ekonomisi büyük zarar görecektir.
Krizler ekonomiyi hedef alır
Öte yandan bu virüs salgınıyla yerli üretimin önemi daha da artmış, krizin ülke ekonomisini tehdit eder boyutlara ulaşmaması için dışa bağımlılığın sıfırlanması hiç olmazsa azaltılması büyük önem arz etmiştir. Hammadde konusunda dışa bağımlılığın azaltılması için atık sektörü’nün sorunları çözülmeli ve kesinlikle atık ithalatı yasaklanmalıdır. Atık sektörü, hem çevre sağlığını korumakta hem de istihdam ve üretimle ülke ekonomisine büyük katkılar sunmaktadır.
Çözüm olarak işyerlerinden, sokaklardan başlamak üzere bütün atıklar Atık Toplama Sistemi’ne entegre edilmeli ve sokak toplayıcıların sorunları çözülmelidir. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız başta olmak üzere Valilikler, Belediyeler ve STK’lar üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.