Candaş Tolga Işık’ın programında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesini İstanbul Boğazı’nı koruma kurtarma ve özgürlük projesi olarak tanımladı. Konuşmasında İstanbul Boğazının kullanımına ilişkin sayısal veriler paylaşan Bakan Kurum İstanbul boğazından bir yılda ortalama 50 bin gemi geçtiğini söyledi. Boğazda bu zamana kadar birçok can ve mal kaybı olduğunu ifade eden Bakan Kurum Kanal İstanbul projesiyle buradaki vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına alınacağını söyledi.
Kanal İstanbul ile ilgili olarak deprem riskini artıracak iddialarına da değinen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuşmasını şu sözlerle sürdürdü. “21 metre derinliğindeki bir kanal nasıl olur da İstanbul’daki depremselliği artırır? Arttırmaz. Bunu bilimsel olarak açıkladık, hocalarımızla ispat ettik.”
Su Sorununa Neden Olacağı İddiaları
Murat Kurum konuşmasında ayrıca Kanal İstanbul Projesinin su sorununa neden olacağına ilişkin gündeme getirilen iddialara yanıt verdi. Bu bölgeye ilave bir nüfusun gelmeyeceğini söyleyen Bakan Kurum, yatay mimarinin öne çıktığı örnek bir yaşam alanı ve cazibe merkezi oluşturulacak dedi.
“Kaybolan su kaynaklarının katbekat fazlasını 3 baraj projesi bittiğinde kazandırmış olacağız. Her projeyi sadece eleştirmek değil ki görevimiz, doğru olanı da söylemek gerekiyor. ‘Ya kanal ya İstanbul’ bakış açısı tamamen kör bir anlayıştır. Bu anlayışla bakmanın da kimseye bir faydası yok.”
Bakan Kurum, Kanal İstanbul Projesine dair ayrıca bu projede kamu kaynaklarının kullanılmayacağını söyledi. Burada yap-işlet-devret modeli kullanılacağını vurgulayan Murat Kurum üretilecek cazibe merkezlerinden elde edilecek alanlar olduğunu söyledi.