Çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutarak yüzde 19'a çıkarılan geri kazanım oranını 2023'te yüzde 35'e, 2035'te yüzde 60'a çıkarmayı hedeflediklerini belirten Kurum, atık ithalatı kotasının bu yılbaşında yüzde 50'ye düşürüldüğünü anımsatarak böylece tesislerin ham madde ihtiyaçlarının yarısını iç piyasada karşılamalarını zorunlu hale getirdiklerini ifade etti.
Tüm çevre projelerinin çatısı altında olan Sıfır Atık Projesini de atık miktarını azaltarak nitelikli atıkları değerli bir kaynak olarak üretim sürecine dahil etme amacıyla yürüttüklerini aktaran Kurum, "Sıfır atık hareketimizle yerli ham madde miktarını daha da arttıracak adımlarımızı atmaya gayret gösteriyoruz. Türkiye hiçbir zaman çöp ithalatı yapmamıştır. Nitekim 2021 yılının başında karışık plastik atık ithalatını tamamen yasakladık. Yaptığımız düzenlemelerle, ithal edilen dönüştürülebilir ham maddeler için kimlik belgesi düzenlenmesini zorunlu hale getirdik. Ülkemizin sanayisinin ihtiyaç duyduğu kaliteli ve temiz ham madde için kimlik belgesi olmayan hiçbir dönüştürülebilir atığı ülkemize sokmuyoruz." diye konuştu.
Bakan Kurum: Türkiye çöp ithalatı yapmamıştır
Bakan Kurum: Türkiye çöp ithalatı yapmamıştır
ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin
GÜNDEM
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, son yıllarda yaptıkları çalışmalarla temiz ve sürdürülebilir şehirler için atık yönetiminde önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.
Paylaş: