ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

120 günlük suyumuz var

GÜNDEM

Ankara barajlarında 2 Ocak’ta yapılan ölçümlerde kalan su miktarı 110 günlük olarak hesaplanmışken, 24 Mart verilerine göre su miktarında 10 günlük artış yaşandı.

Başkent’e içme ve kullanma suyu sağlayan barajlarda kente 120 gün yetecek su bulunuyor. Barajlarda 2 Ocak’ta yapılan ölçümlerde 110 günlük olarak hesaplanan kalan su miktarı, son günlerde düşen yağışlarla küçük oranda arttı. Bu dönemdeki yağışların ardından 24 Mart’ta elde edilen verilere göre su miktarında 10 günlük artış yaşandı. Kente su sağlayan barajlarda 24 Mart 2019’da yüzde 22.90, 24 Mart 2020’de yüzde 20.40 olarak ölçülen aktif doluluk oranı, bu yıl 24 Mart’ta yüzde 10.29 olarak kayıtlara geçti. Yağışların barajlardaki doluluk oranını olumlu etkilediğini belirten Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, şu bilgileri paylaştı:

SON ÜÇ GÜNDE 20 MİLYON METREKÜP

“Barajlarımıza son 3 gün içinde yaklaşık 20 milyon metreküp su aldık. Yağan kar etkili oldu. Yani 110 gün dediğimiz kalan su miktarı, şu anda 120 günlere taşınmış durumdadır. Bu rakamları verirken Kesikköprü Barajı’nı dikkate almadık, Kesiköprü’den su 5 pompayla alınıyor, her pompanın enerji gideri 5 milyon lira, tercih etmeme nedenimiz bu. Kesikköprü Barajı’nı devreye aldığımızda, hiç yağış olmadığını düşünürsek 180 günlük suyumuz mevcuttur. B planlarımız da bulunuyor. Normalde baraj rezervuarlarında su alma yapısının altında da belirli bir su var. Bunun da belirli bir miktarını kullanabiliyoruz. Belirli prosedürleri uygulayarak buradan iletim kanallarımıza su aktarma şansımız da var.

ÇİFTÇİLERE KURU TARIM ÖNERİSİ

Muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla su tasarrufunu teşvik amaçlı projeler yürütüyoruz. Tarımla uğraşan kesimlerin suyu tasarruflu kullanması çok önemli. Çiftçilerimizi bir konuda özellikle uyarmak istiyorum. Suyu direkt toprağa vermek ve toprağı doyurmak yerine kuru tarımla suyu direkt fideye vermek şeklinde uygulamalarımız var. Bu tür uygulamalarla domates, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde çok ciddi verim söz konusudur. İçme suyu önceliğimizdir. Dolayısıyla yarın tarımla uğraşan vatandaşlarımızın sıkıntı yaşamaması adına şiddetle kuru tarım sulamasını öneriyoruz. Vatandaşlarımızın yarın mağduriyet yaşamamaları için şimdiden hassasiyet oluşturmaları gerekiyor.” 

ARITMA TESİSLERİNDE KAPASİTE ARTTIRIMI

İvedik ve Tatlar arıtma tesislerinde kapasite artırımına, içme suyu depolarında da bakım-onarım ve yenilemeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Öztürk, “İvedik 3 üniteden oluşuyor, şu anda 1 milyon 600 bin metreküp civarında olan arıtma kapasitesi 4’üncü ünite ile günlük 2 milyon metreküpün üstüne çıkacak. Tatlar Atık Su Arıtma Tesisi’mizin ikinci kademe genişlemeye ait kısmını bu yıl projelendirip yılın ikinci yarısında yapım işi ihalesine çıkmayı düşünüyoruz. Şu anda 765 bin metreküp günlük arıtma kapasitesi var. Bunu 1 milyon metreküpün üzerine çıkarmak zorundayız. Şu an Ankara’da bin 400’ün üzerinde içme suyu deposu var. Bunların 800’e yakını kullanılamaz durumda. Bu yıl bunların büyük bir kısmını çözeceğiz” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.