Kocaeli'nde Gebze ve Dilovası ilçelerinde, İstanbul'da Tuzla İlçesinde faaliyet gösteren bir elektronik atık geri kazanım merkezinde, firmalardan ve geri dönüşüm merkezlerinden alınan elektronik atıklar değerlendirilerek, içerisinde bulunan ve değerli maden bulunan parçalar alınıp ayrıştırılarak servete dönüşüyor. Merkezi Dilovasında bulunan ve toplamda 8 bin metre kare alana sahip olan firmanın bir günde yaklaşık 1 kilo altın, 2 kilo gümüş ve değişik miktarlarda 30'a yakın maden elde ediyor.
BİR PARÇADAN 30'A YAKIN DEĞERLİ MADEN ÇIKIYOR
Çalışmaları hakkında bilgi veren geri dönüşüm firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Eker," Biz şirket olarak 2015 yılında ülkemizde büyük bir boşluk olduğunu düşündüğümüz bu işe yatırım yaptık. Önce Dilovası, sonra Gebze ve Tuzla'da tesislerimizi kurduk. Şu anda bünyemizde 190'sınını kadınların oluşturduğu toplam 210 kişi ile faaliyet gösteriyoruz. Tuzla ve Gebze'de bulunan tesislerimize getirilen atık elektronikler, yani kullanılmaz durumda hurda elektronik eşya ve parçaları, çalışanlarımız tarafından titizlikle değerli parçaları sökülüyor. Bir elektronik parçadan Altın, Gümüş, Bakır, Nikel, Paradyum, kala, alüminyum ve bunun gibi yaklaşık 30'a yakın değerli maden elde ediliyor. Bu parçalar daha sonra Dilovasında bulunan tesisimizde ayrıştırılarak saf maden hallerine dönüştürülüyor ve yeniden kullanıma hazır hale geliyor." dedi.
YILDA 6 MİLYAR DOLAR ÜLKEMİZDE KALIR
İşletmelerinde özellikle kadın istihdamına önem verdiklerinin altını çizen Eker, "Dünyada bu tarzda geri kazanım merkezi olarak hizmet veren 7 büyük işletme var. Bunların hepside devlet destekli kurulmuş. Bizim ülkemizde de, son dönemde geri dönüşüme büyük önem veriliyor. Bizde yeni yatırımlar için planlamalar yapıyoruz. Çünkü bize daha büyük tesisler gerekiyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 20 milyar dolar değerli maden ithalatı gerçekleştiriliyor. Ancak biz Türkiye'de, bu alanda bütün atıkları geri kazanırsak yılda 6 milyar dolar ülkemizde kalır. Size bazı bilgiler vererek bu işin önemini anlatmak istiyorum. Bakın 1 ton cep telefonu parçasından ortalama 1 kilo yarda 1 kilo 200 gram altın elde ediliyor. Biz tesislerimizde günde ortalama 1 kilo altın, 2 kilo gümüş yine önemli miktarlarda değerli madenin geri kazanımını sağlıyoruz. Bunlar tesisimizde saf madene çevrildikten sonra kendi ülkemizdeki rafinerilere kazandırılıyor." şeklinde konuştu.