ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Trilyonlarca Doları Yöneten Şirketlerden Hükümetlere Doğa Kaybını Durdurma Çağrısı

DÜNYA

Unilever, L’Occitan ve Iberdrola’nın da aralarında bulunduğu 100’den fazla şirket, hükümetleri önümüzdeki on yılın sonuna kadar doğa kaybını durdurmaya yönelik BM hedefine ulaşmak için daha sert politikalar uygulamaya çağırdı.

1 milyondan fazla türün neslinin tükenme eşiğinde olduğu dünya, 2022’de biyoçeşitliliği korumaya yönelik, dünyanın doğal ekosistemlerinin %30’unu koruma taahhüdünü de içeren dönüm noktası niteliğinde bir anlaşmayı kabul etti.

Ülkeler, taahhüdün uygulanmasına ilişkin ayrıntıları görüşmek üzere Ekim ayında Kolombiya’da yapılacak COP16 biyoçeşitlilik zirvesinde bir araya gelecek.

Müzakereler öncesinde Reuters ile özel olarak paylaşılan bir mektupta, toplam geliri 1,1 trilyon dolar olan 132 şirket daha güçlü önlemler talep etti.

Sübvansiyon reformundan su kullanımı ve tarım uygulamalarına kadar çeşitli önlemlere ilişkin eylem çağrısını imzalayan diğer şirketler arasında madenci Teck Resources, gıda grubu Danone, enerji şirketi RWE ve çimento üreticisi Holcim yer alıyor.

İnsanlar, yerel ekosistemleri yok ederek, doğayı kirleterek ve iklim değişikliğine yol açarak yaban hayatını yok ediyor. Mektubu destekleyenler, önleyici tedbirlerin maliyeti ne olursa olsun önemli olmadığını çünkü, çok daha büyük bir maliyetin türlerin kaybolmasından kaynaklanacağını söyledi.

Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek malzemeleri tedarikçilerinden biri olan Olam Food Ingredients’ın (OFI) genel müdürü ve grup finans sorumlusu Rishi Kalra, “Doğaya odaklanmazsak, biyoçeşitliliğe odaklanmazsak, şirketimiz önümüzdeki yıllarda var olmayabilir” dedi.

Örneğin Brezilya’daki Amazon Yağmur Ormanları’nın ormansızlaşması, yağış miktarını azalttı ve dünyadaki soya fasulyesi ve sığır etinin büyük bir bölümünü sağlayan kritik tarım alanlarında hava düzenlerini değiştirdi.

Nestle Latin Amerika CEO’su Laurent Freixe, “Doğa olmadan, su olmadan, insanlığın gelişmesini bırakın, var olması bile imkansız” dedi.

Doğa dostu stratejiler kısa vadede maliyetleri artırabileceğinden, bazı şirketler, hükümetler piyasa çapında kurallar koymadıkça veya eylemi zorunlu kılmak için gereken teşvikleri sunmadıkça harekete geçmek konusunda isteksiz davranıyor.

Politika tavsiyeleri hazırlayan Business For Nature savunuculuk grubu tarafından koordine edilen mektupta, gönüllü kurumsal eylemin tek başına yeterli olmayacağı belirtildi.

Mektupta hükümetlerin; işletmelerin ve finansal aktörlerin doğayı korumasını ve restore etmesini sağlaması gerektiği belirtildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.