Fransa, birçok meyve ve sebzenin paketlenmesi için plastik kullanımını yasakladığı açıkladı.
Yeni kurallara göre, pırasa ve havuç, domates ve patates, elma ve armut gibi yaklaşık 30 ürünün geri dönüştürülebilir malzemelerle satışına izin verilecek.
‘Gerçek bir devrim’Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yasağı “gerçek bir devrim” diye tanımladı. Macron, atılan bu adımın ülkenin 2040’a kadar tek kullanımlık plastik kullanımına son vermeye yönelik bağlılığını gösterdiğini ifade etti.
Yasak, Fransa hükümetinin kirliliğin küresel olarak artması nedeniyle tek kullanımlık plastiklerin aşamalı olarak kaldırılmasının planlandığı yeni düzenlemeler kapsamında yürürlüğe girdi.
Böğürtlen ve şeftali gibi daha kolay zedelenebilir meyve ve sebzeler için plastik kullanılabilecek. Ancak, önümüzdeki yıllarda kademeli olarak bu kullanım da kaldırılacak.
Bunun yanında dergiler ve diğer yayınların da plastik ambalajsız gönderilmesine karar verildi.
Ayrıca, fast-food restoranlarının artık çocuklara ücretsiz plastik oyuncaklar sunmasına izin verilmeyecek.
Bu yılın ilerleyen saatlerinde, plastik şişe kullanımını azaltmak için su çeşmeleri tanıtmak için kamusal alanlar da yapılacak.
Fransa, 2021’de plastik pipet, bardak ve çatal-bıçak kullanımını yasaklamıştı.
Yasağa tepkiler de geliyorAncak, Fransalı gazeteci ve yazar Anne-Elisabeth Moutet, El Cezire‘ye yeni kurallara karışık tepkiler olduğunu söyledi.
Gazeteci, “Bu biraz şizofren çünkü bir yandan Fransızlar plastik kullanımını azaltma ihtiyacının çok iyi farkındalar. Çok fazla plastik kullanmamak için geniş bir destek var. Aynı zamanda, sebzeleri kendiniz satın aldığınızda, ürünün çok hızlı bozulmasını önleyecek yeni paketleme yöntemleri bulmak için hiçbir şey yapılmadığını da fark ediyorsunuz dedi.
Anne-Elisabeth Moutet ayrıca, “Diğer bir şey de bunun COVID zamanında gelmesi. Ve açıkçası, insanlar başkalarının sebzelerini pençelememesine, onları denemesine, koklamasına ve satın almasına veya almamasına sevindi” dedi ve “İnsanlar onu tam olarak nasıl alacaklarını bilmiyorlar. Bunun artıları ve eksileri var.” diye de ekledi