İnsanlığın refahını ve geleceğini tehdit eden çölleşme ve kuraklık ekonomik, sosyal ve çevresel bakımdan önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Başta Afrika ülkeleri olmak üzere dünyanın bütün ülkeleri için büyük bir problem teşkil eden çölleşme ve kuraklıkla ile mücadele kapsamında çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu vesileyle Birleşmiş Milletler tarafından 1994 yılında alınan kararla 17 Haziran tarihi “Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Paris’te kabul edilen “Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi” 115 ülkenin imzalamasıyla 26 Aralık 1996’da yürürlüğe girmiştir. Global düzeyde çölleşme ve kuraklığın tespiti ve çözüm yollarının bulunması için taraf ülkeler Ulusal ve Bölgesel Eylem Programlarının hazırlanması konusunda sorumlu tutulmuştur. Sözleşme ile çölleşme ve/veya kuraklığa maruz kalan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasına katkıda bulunmak, kuraklığın ve çölleşmenin etkilerinin azaltılması konusunda işbirliği geliştirmek ve çölleşme ile mücadele alanındaki çalışmaları desteklemek hedeflenmiştir.
“Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü” kapsamında her yıl çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lar tarafından çeşitli etkinlikler, konferanslar ve paneller düzenlenerek kuraklık ve çölleşme konusunda kamuoyunun ilgisinin artırılması hedeflenmekte; çölleşmenin doğuracağı felaketler konusunda toplum bilinçlendirilmektedir.
Çölleşme sonucu toprak verimsizleşir ve bitki örtüsü bozulur. Gıda üretiminin azalması sonucu kıtlığa sebep olan çölleşme ekonomik kaynakların azalması sorununu, çatışmaları ve zorunlu göçü de beraberinde getirmektedir. Geçimlerini toprağa bağımlı olarak sürdüren insanların çölleşme ve kuraklık sebebiyle kırdan şehre göç etmelerine neden olmaktadır. Küresel bir tehdit hâline gelen çölleşme ve kuraklık tüm insanlığın ortaklaşa mücadele etmesi ve tedbir alması gereken ciddi bir meseledir.