ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

2021 en sıcak beşinci yıl olarak kayıtlara geçti

DÜNYA

Copernicus İklim Değişikliği Servisinin sıcaklık raporuna göre, 2021 yılı La Nina hava olayına rağmen, tarihin en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti.

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi 2021 yılına dair sıcaklık raporunu paylaştı. İklim bilimcisi Zeke Hausfather tarafından analiz edilen bulgularda, 2021 yılı, tarihin en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçti. 

Buna göre, on iki ay boyunca Kasım 2021’e kadar ortalama sıcaklıklar:

Çoğu kara alanında ve okyanus yüzeyinin çoğunda ortalamanın üzerinde, ABD ve Kanada‘nın batı kıyısından kuzeydoğu Kanada ve Grönland’a uzanan bir bantta 1991-2020 ortalamasının belirgin şekilde üzerinde, Ayrıca Orta ve Kuzey Afrika, Orta Doğu, Afganistan, Tibet Platosu ve Güney Amerika‘nın uzak güneyi ve Antarktika Yarımadası‘nın çoğunda ortalamanın oldukça üzerinde kaydedildi. Avrupa’nın çoğunda ortalamaya yakın olsa da daha fazla alan ortalamadan biraz daha sıcak olarak belirlendi. Sibirya, Alaska ve Avustralya ve Antarktika‘nın büyük bir kısmı dahil olmak üzere diğer birçok kara bölgesinde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı. 2020’nin sonlarında zirveye ulaşan La Niña olayının son aylarda yeniden yoğunlaştığı Doğu Ekvator Pasifik‘te ve Doğu Kuzey Pasifik‘in bazı kısımları ile güney yarım küredeki birkaç okyanus bölgesinde de sıcaklıklar ortalamanın altında kaydedildi.

Kayıtların 2021 resmi verileri, ocak ayı içerisinde açıklanacak. NASA, NOAA, U.K. Met Office ve Berkeley Earth tarafından 19. yüzyıla kadar uzanan kayıtlara dayanan ek küresel sıcaklık verilerinin de ayrıca bildirilecek. 

Berkley Earth‘te araştırma bilimcisi olan Hausfather, diğer veri kaynaklarının 2021’i kayıtlardaki en sıcak beşinci ila yedinci en sıcak yıllar arasında bir yerde sıralayacağını söyledi.

Geçen yıl, şimdiye kadarki en yüksek haziran-ağustos arası ortalama kara sıcaklığının tespit edildiği belirtilirken, Pasifik Okyanusu‘nda bu yılki La Nina hava olayının ekim ayında başladığı ve sıcaklıkların düşmesine neden olduğu aktarıldı.

Hausfather’ın Copernicus verileriyle ilgili analizine göre, 2021’in ortalama sıcaklığının 2018 ve 2015’e yakın olduğu vurgulandı. Copernicus, tarihte kayda geçen en sıcak 22 yılın 21’inin 2000 yılından bu yana meydana geldiğinin de altını çizdi. 

Öte yandan, hava koşullarındaki ekstrem durumları takip eden meteoroloji uzmanları da dünyanın pek çok bölgesinde, kış aylarına rağmen beklenmedik sıcaklıklar ve soğumalar görüldüğünü raporluyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.