ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Nesli tükenmekte olan Atlantik balinalarının 6’sı son bir ay içinde öldü

DENİZ

Balinaların en az üçünün gemilerin çarpması sonucu öldüğü düşünülüyor. Geriye yalnızca 100 doğurgan dişi kaldı “Gerçek balina” adlı türün geriye yalnızca 400 üyesi kaldı.

Altı Kuzey Atlantik balinasının geçen ay ölmesi bilim insanlarını endişelendirdi.“Gerçek balina” (right whales) adlı türün geriye yalnızca 400 üyesi kaldı. Bunların sadece 100 tanesinin doğurgan dişilerden oluştuğu belirtildi. Ölen balinaların altısı da Kanada'nın St. Lawrence Körfezi'nde bulundu. Balinaların en az üçünün gemilerin çarpması sonucunda öldüğü bildirildi.

Gerçek balinalar son yıllarda özellikle 2017’de düşük doğum seviyesinden ve yüksek ölüm oranlarından muzdarip. Maine'deki Bigelow Laboratuvarı'nda okyanusları inceleyen kıdemli bilim insanı Nick Record’a göre, balinalar yiyecek bulmak için okyanusun farklı bölgelerine seyahat etmek zorunda kalıyor.Record okyanusun ısınmasına bağlı olan bu seyahatlerin, korunaklı alanların dışına çıkan balinaları savunmasız bıraktığını söyledi.

Record sözlerine şöyle devam etti: Balina gibi hayvanlar, yiyeceklerinin nerede olduğunu bulmak ve yuvadan uzaklaştıkça yeni bir ortam keşfetmek zorunda. Bunu bir çeşit ‘iklim göçü’ olarak düşünebilirsiniz. Gerçek balinalar, uzun zaman önce balina ticaretinin yaygın olduğu dönemde, avlamaya değer görüldükleri için “gerçek” diye adlandırıldı. Genelde kıyıya yakın bölgelerde avlanan bu hayvanlar, çok değerli olan balina yağı kaynağıydı. 

Gerçek balinaların bu özellikleri popülasyonun azalmasına neden oldu. O zamandan bu yana balinaların sayılarını artırma çabaları sürüyor. 1990’da yaklaşık 270 balinadan oluşan popülasyon, 2010’da 480’e ulaşmıştı.

Geniş siyah gövdelere ve güçlü kuyruklara sahip balinaların boyu 15 metreye ulaşabiliyor. Genelde plankton tüketmelerine rağmen, kemerli ağızları yetişkin bir insanın sığabileceği kadar büyük. Aşırı doğum oranları görülmediği ve büyük önlemler alınmadığı sürece, gerçek balinaların neslinin 25 yıla kadar tükeneceği düşünülüyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.