ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

Arktik deniz buzu tarihinin en düşük ikinci seviyesinde!

DENİZ

Dünya hala 200'ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi ile mücadele ederken iklim değişikliği gerçek bir tehdit olmayı sürdürüyor. Bilim insanları Arktik Okyanus'undaki buz örtüsünün tarihin en düşük ikinci yüzölçümüne ulaştığını ve bu durumun dünyanın geri kalanında ekstrem hava olaylarına yol açacağı konusunda uyardı.

Bilim insanları, Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun, ısı dalgaları ve dünyanın dört bir yanında devam eden orman yangınları sonucunda tarihin en düşük ikinci seviyesine ulaştığını açıkladı.

4 MİLYON KİLOMETREKARENİN ALTINA DÜŞTÜ

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), 15 Eylül'de Arktik Okyanusu'ndaki buzun 3,74 milyon kilometrekare olarak ölçüldüğünü bildirdi. Söz konusu rakam, uyduların 1979'da gözlem yapmaya başladığından beri en düşük ikinci yüzölçüm olarak tarihe geçti.

Arktik'teki rekor buzul erimesi, komşu bölge Sibirya'da aylardır süren orman yangınlarına neden olan şiddetli ısı dalgasının ardından geldi.

KUZEY YARIMKÜRE ZORLU BİR YIL YAŞIYOR

Konuyla ilgli açıklama yapan NSIDC direktörü Mark Serreze, "Kuzeyde zorlu bir yıl yaşanıyor; rekor seviyede azalan deniz buzu, Sibirya'da 38 dereceye ulaşan sıcaklar ve büyük orman yangınları... 2020 yılı, Kuzey Kutbu'ndaki buz örtüsünün yok oluşunda eşiğin geçildiği yıl olarak tarihteki yerini alacak. Mevsimsel olarak buzsuz bir Arktik Okyanusu'na doğru gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜM DÜNYA İÇİN SONUÇLARI OLACAK

Met Office'in yöneticilerinden Ed Blockey ise, Arktik buzulunun dört milyon kilometrekarenin altına düşmesinin çevreye olan etklieri konusunda uyardı.

Blockey, "Kuzey Kutbu, dünyadaki iklim değişikliğine karşı en savunmasız bölgelerden biridir ve buradaki ısınmanın hem bölge hem de bir bütün olarak gezegen için sonuçları olacaktır" dedi.

Bununla birlikte Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) başdanışmanı Rod Downie, Kuzey Kutbu'nun "erimekte" olduğunu ve bunun dünyanın geri kalanı için yaratabileceği ağır sonuçları vurguladı.

Downie, "Kuzey Kutbu'nda olanlar Kuzey Kutbu'nda kalmaz. Bu aşırı olaylar, hava değişikliklerinden salgın hastalıklara, kıtlıktan deniz seviyesinin yükselmesine kadar hepimizi etkiliyor" açıklamasını yaptı.

Downie, Mors ve kutup ayıları gibi kuzeye özgü türlerin de riske altında olduğunu sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.