ÇEVRE HABER - Çevre Deniz ve Ülkemiz İçin

UNESCO korumasındaki mercanların yarısı yok oldu

ÇEVRE

UNESCO’nun dünya mirası tarihi sit alanı içinde yer alan Avustralya’nın Mercan Denizi’ndeki mercanların yarısının okyanuslardaki ısınma karşısında yok olduğu ortaya kondu.

İngiltere’de Royal Society dergisinde yayımlanan bir makalede, Avustralyalı araştırmacıların 1995 yılından bu yana bölgede gerçekleştirdikleri incelemelerin sonuçlarına yer verildi.

Araştırmacılar, birbirinden ayrı 2,900 resif ve 900 adadan oluşan, 2,600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemi olarak bilinen Avustralya'nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndeki “Büyük Set Resifi”nde (Great Barrier Reef) incelemeler gerçekleştirdi.

Araştırma, okyanustaki ısınmanın mercan ve her boydaki çeşitli deniz canlılarını kabuklarını çok olumsuz etkilediğini gösterdi. Buna göre özellikle ısınmanın rekor seviyeye ulaştığı 2016 ve 2017 yıllarında mercanlar bu durumdan olumsuz etkilendi.

"Mercan ağarması" olarak tanımlanan mercan resiflerinin beyaz yosunla kaplanması olayı son 40 yıldır belirgin bir şekilde artmış durumda.

Küresel ısınmanın mercanlar üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çeken araştırmacılar, gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2050 yılına kadar mercanların yüzde 90'ının yok olma tehlikesi taşıdığı uyarısında bulundu.

Resif, denizcilik terminolojisinde kaya, kum ve deniz canlıların birikimiyle birlikte suyun cezir halindeyken altı kulaç veya daha az derinlikli sığ alanlarında oluşmuş su altı yüzey yapısı olarak biliniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.